Babiš szerint „nagy meglepetésekre” kell számítanunk, új EP-frakció alakulhat közép-kelet-európai hátszéllel

Babiš szerint „nagy meglepetésekre” kell számítanunk, új EP-frakció alakulhat közép-kelet-európai hátszéllel

Andrej Babiš, volt cseh kormányfő, az ellenzéki cseh ANO párt elnöke, amely megnyerte az idei EP-választást, bejelentette, hogy új EP-frakció jöhet létre, méghozzá a Visegrádi Négyek országainak vezetésével. Az ANO pár napja lépett ki a progresszív Renrew Europe EP-frakcióból és a liberális ALDE nevű európai pártcsaládjából is. Robert Fico szlovák kormányfőnek és a Smernek ez jól jön, nem azért, mintha frakciót akarna váltani, de jó alkupozíciót biztosíthat számára céljai eléréséhez.

Andrej Babiš pénteken jelentette be, hogy pártja, az ANO távozik a Renew Europe frakcióból. Tekintettel arra, hogy progresszív kollégái módszeresen támadták őt belföldön és külföldön egyaránt, a versenytársakat hozva helyzetbe, ez egyáltalán nem meglepő. Babiš azonban kizárta annak lehetőségét, hogy a konzervatív ECR frakcióba igazoljon át.

„Azért vettünk részt a választáson, hogy harcoljunk az illegális bevándorlás és az európai gazdaságot tönkre tevő Green Deal ellen. Az eddigi tárgyalások röviden világossá tették, hogy az ANO és Renew Europe álláspontja eltér egymástól”

fogalmazott pénteken.

Arról is beszélt, hogy bár sajnálja a döntést, nem a Renew-ban az ANO nem tudta volna teljesíteni programját, ráadásul azt is elképzelhetetlennek tartotta, hogy a Progresívne Slovenskoval és a cseh kalózpárttal, a Pirátival legyen egy frakcióban.

Variációk egy témára

A cseh sajtóban felvetették, hogy új frakció jöhet létre az EP-ben, ahol egymásra találna a cseh ANO a magyar Fidesszel és a szlovák Smerrel. A cseh konzervatív Echo24 értesülései szerint azonban a Smer kizárólag a baloldali S&D frakcióval tárgyal.

És nem véletlenül. Jelenleg a Smer és a HLAS azt akarja elérni, hogy vegyék vissza őket a S&D pártcsaládba, ahol tagságukat felfüggesztették – névleg az SNS kötött koalíció miatt, valójában a Smert békepárti álláspontja, a HLAS-t a Smerrel kötött koalíció és a PS kikosarazása miatt büntették meg.

Viszont Szlovákia ki akarja eszközölni, hogy Maroš Šefčovič legyen az  újonnan alakuló Európai Bizottság egyik alelnöke – úgy ahogy eddig. Peter Pellegrini államfő a múlt heti csúcson jelezte is baloldali kollégáinak, hogy amennyiben támogatják Šefčovič alelnöki jelölését, akkor ők is hajlandók támogatni a baloldaliak jelöltjét az Európai Tanács posztjára (a portugál Antonio Costa személyében).

Hírdetés

Ilyen körülmények között a spekulációk egy alternatív frakció létrehozásáról a szlovák kormánypártoknak kapóra jön. Hivatalosan azonban jelezték, hogy jelenleg kizárólag a S&D-vel tárgyalnak az együttműködésről. 

Babiš új frakciót emleget

Babiš hétfőn újabb videót tett közzé, ahol új frakció létrehozását erősítette meg. Elmondása szerint az ANO EP-választási listavezetője megkaphatta volna az alelnöki posztot is a progresszív frakcióban, de a program teljesítése számukra fontosabb.

„Nagy meglepetésekre számíthatnak. Higgyenek nekem, az ANO-nak Európában súlya van és súlya lesz. Szurkoljanak nekünk és biztosak lehetnek benne, hogy teljesítjük a programunkat és nem áruljuk el önöket”

üzente választóinak.

Az új frakció létrehozására túl sok ideje nincs az európai pártoknak, érdemi bejelentésre legkésőbb július első hetében sort kellene keríteni. Egy frakció létrehozásához minimum 23 képviselőre van szükség. Jelenleg az EP-ben 100-nál is több nem besorolt képviselő van.

Mivel a közép-kelet-európai átmenetileg „független” képviselők sorsa még tisztázatlan, nem kizárt, hogy egy közép-kelet-európai, akár V4-es maggal rendelkező új frakció jön majd létre.

Elég rossz hír lesz ez Ursula von der Leyennek, aki ma vért izzadhat azért, hogy megszerezze a szükséges támogatást a tagállamok körében és az Európai Parlamentben is mandátuma újab öt éves meghosszabbításához az Európai Bizottság élén. A háborúpárti frakciók néppárti-baloldali-progresszív koalíciójának ugyan több mint 400 mandátuma van, és von der Leyennek elég lenne 361, ugyanakkor a frakciók nem egységesek személyét illetően. Öt évvel ezelőtt 9 szavazaton múlott, hogy az EP megszavazta jelölését.

Díky vašim hlasům jsme vyhráli evropské volby, moc vám děkuji za podporu. Odešli jsme z frakce Renew Europe i ALDE, protože nám nejde o funkce. Jde nám o to, abychom mohli plnit náš program. Tak nám držte palce, aby to dobře dopadlo. O hnutí ANO v Evropě ještě uslyšíte. pic.twitter.com/iNPek3lM4Z — Andrej Babiš (@AndrejBabis) June 24, 2024

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »