Azonosítatlan, feltehetőleg fehérorosz repülő tárgy zuhant le Lengyelországban

Azonosítatlan, feltehetőleg fehérorosz repülő tárgy zuhant le Lengyelországban

Nyitókép: euractiv

Állítólag meteorológiai léggömbről van szó, de ezt a lengyel rendőrség egyelőre nem erősítette meg.

Jacek Dobrzyński, a lengyel belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a jelek szerint egy időjárási léggömb repülhetett a lengyel légtérbe, és hogy a község az efféle léggömbök „repülési útvonalán” található.

Az Euractiv emlékeztet: a rendőrség egyelőre nem erősítette meg a minisztérium állítását, de megjegyezték, hogy az incidens belefér azon incidensek sorába, melyben idegen tárgyak kerültek a lengyel légtérbe, vagy éppen lengyel földre zuhantak.

Hírdetés

A múlt hónapban egy másik azonosítatlan objektumot, valószínűleg egy drónt is rögzítettek a lengyel égbolton, de a katonaság nem lőtte ki, ugyanis nem tudták biztosan azonosítani. Békeidőben a katonaságnak ellenőriznie kell minden repülő tárgyat kilövés előtt, hogy elkerüljön bármilyen, civil objektum elleni csapást és az azzal járó katasztrófát.

A lengyelek csaknem 60 százaléka ezzel együtt úgy gondolja, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában a katonaságnak le kell lőnie a lengyel légtérbe belépő tárgyakat még akkor is, ha nem teljesen világos azok eredete. Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter múlt héten azt javasolta, hogy Lengyelországnak ki kéne lőni az Ukrajna felett szálló rakétákat, hogy azok még véletlenül se jussanak a lengyel légtérbe.

Ezzel kapcsolatban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár leszögezte, hogy szerinte ez közvetlen részvételt jelentene az ukrajnai háborúban, Sikorski viszont hozzátette, hogy ők nem az ukrán légvédelmet segítenék, hanem Lengyelországot mentenék meg egy esetleges katasztrófától.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »