Azonnali tűzszünetet sürgettek Pekingben arab és más muzulmán országok külügyminiszterei

A Gázai övezetben dúló harcok azonnali leállítására és tűzszünetre szólított fel több arab és iszlám ország külügyminisztere hétfőn Pekingben.

"Azért vagyunk itt, hogy világos üzenetet küldjünk: most azonnal véget kell vetni a harcoknak és a mészárlásnak, és azonnal Gázába kell juttatni a humanitárius segélyeket" – jelentette ki Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter.

A tárcavezetők mindeközben felszólították a nyugati országokat, "ne próbálják Izrael palesztinok elleni műveleteit a zsidó állam önvédelmének beállítani".

Hírdetés

Mind ez idáig a kínai külügyminisztérium nem fogalmazott meg egyértelmű bírálatot a Hamásszal kapcsolatban, ám többször az erőszakcselekmények azonnali leállítására szólított fel, és a kétállami megoldás mellett szállt síkra. Hétfőn Vang Ji kínai külügyminiszter a Kína és az arab, illetve iszlám országok közötti baráti kapcsolatokat hangoztatta, hozzátéve, hogy Peking "mindig elkötelezett támogatója volt a palesztin nép ügyének". Emellett ő is a harcok mihamarabbi leállítását, a humanitárius segélyek Gázába juttatását, valamint "a palesztin kérdés igazságos és hosszútávú rendezését" sürgette.

"A nemzetközi közösségnek azonnal cselekednie kell, hogy véget vessen a katasztrófának" – jelentette ki.

A pekingi megbeszéléseken a többi között részt vesz Szaúd-Arábia, Egyiptom, Jordánia, Indonézia és a Palesztin Nemzeti Hatóság külügyminisztere, valamint az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) képviselője is.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »