Azok is jelentkezhetnek oltásra, akik nem fizetik az egészségbiztosítást vagy hátralékuk van

Azok is jelentkezhetnek oltásra, akik nem fizetik az egészségbiztosítást vagy hátralékuk van

Nyitókép: čas.sk

Az egészségügyi tárca új törvénymódosító javaslatának értelmében ettől a héttől kezdve azoknak a személyeknek is jogosultságuk van a koronavírus elleni oltásra, akik nem fizetik az egészségbiztosítást vagy hátralékuk van.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint ezzel a lépéssel az a céljuk, hogy a társadalmilag gyengébb csoportokat, például a hajléktalanokat is megvédjék a betegségtől.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivőjének ismertetése szerint az oltásra azoknak a külföldi polgároknak is jogosultságuk van, akik Szlovákiában fizetnek egészségbiztosítást. Ezenkívül az EU más tagországának polgárai is beoltathatják magukat Szlovákiában, ehhez viszont bejegyzett S1 nyomtatvánnyal kell rendelkezniük.

Hírdetés

 „Ez azt jelenti, hogy az S1 formanyomtatvány tulajdonosának Szlovákia bármelyik egészségügyi biztosítójában be kell regisztrálnia a nyomtatványt. A nyomtatvány regisztrációja után az egészségbiztosító kérvényt nyújt be az EU-s jelzéssel ellátott igazolvány elkészítésére. Az érdeklődő csak az igazolvány elkészülte és átvétele után vehet részt az oltáson“

– figyelmeztetett Eliášová.

Jelenleg a harmadik országból származó, az állami egészségbiztosítási rendszerbe nem fizető személyek azok, akik nem részesülhetnek oltásban.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »