Azért a bűnözés területén felülreprezentált egy bizonyos kisebbség…

Egy biciklilopással és egy falopással került fel egy kis somogyi falu a legveszélyesebb magyar települések listájára – mivel az adatokat a település lakosságának számához viszonyítják. A 2018-as bűncselekményeket összegző statisztikát a napokban adták ki. Eszerint tavaly 185 ezer esetben indult rendőrségi eljárás Magyarországon.

Fegyveres kommandósok csaptak le a napokban egy drog kereskedő cigány bandára Kópháza mellett. Az akcióban 3 és fél kg kábítószergyanús fehér port, készpénzt és luxusautókat foglaltak le, öt férfit pedig őrizetbe vettek.

Hasonló kábítószeres ügyek, lopások, gyilkosságok és más bűncselekmények miatt tavaly közel 200 ezer esetben indult eljárás Magyarországon.

Kó József kriminológus elmondta: a leggyakoribbak mindig a vagyon elleni bűncselekmények, ami az összes bűncselekménynek nagyjából 75 százalékát teszik ki. Leggyakrabban lopást, kisebb értékre elkövetett lopást követnek el az emberek vagy ezt szenvedik el mint áldozatok.

A vagyon elleni bűncselekmények nagy aránya ellenére az emberek többsége az erőszakos bűncselekményektől fél leginkább. Míg az ezredfordulón átlagosan 200 gyilkosság történt évente itthon, tavaly 149.

Az összegzés kitér az egyes települések bűnügyi statisztikáira is.

Hírdetés

Eszerint például az 50 ezer fő feletti nagyvárosokban Győr volt a legveszélyesebb, az 1000 lakosra jutó kiemelt bűncselekmények tekintetében. Megelőzve még Budapestet is.

Elkészítették az ország legveszélyesebb településeinek listáját is. A sajátos számolási mód miatt erre többnyire néhány száz fős vagy kisebb falvak kerültek fel. A 10. helyen például egy 40 fős kis somogyi falu, Libickozma áll. Náluk tavaly két kiemelt bűncselekmény történt, de ezer lakosra vetítve ez 50-nek számít.

A polgármester szerint ez a fajta statisztika az ő esetükben, nem mutat reális képet.

„Hát ugye mivel itt 25 személy lakik itt állandóan, életvitelszerűen, ugye ez a két bejelentés ez százalékban valószínűleg sok, de helyi viszonylatban ezt nem mondanám ez igazán bűnözésnek” – nyilatkozta a város vezetője, Horváth Gábor.

A nemzetközi tendenciákkal egyezően, Magyarországon is évről-évre csökken a bűncselekmények száma. Míg 2012-ben 450 ezret regisztráltak, addig tavaly 185 ezret jelentettek be a rendőrségen. Magyarország ezzel a számmal, Európai viszonylatban a biztonságosabb országok közé tartozik, a lista utolsó harmadában áll.

atv.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »