Azerbajdzsán ismét leállította a gázszállításokat Hegyi-Karabahba

Azerbajdzsán ismét leállította a gázszállításokat Hegyi-Karabahba

2022. 12. 13.

Azerbajdzsán ismét leállította a gázszállításokat a vitatott hovatartozású, nagyrészt örmény ellenőrzés alatt álló Hegyi-Karabahba – jelentette kedden az Armenpress örmény hírügynökség.

Baku legutóbb márciusban függesztette fel a gázszállításokat, ami miatt a hegyi-karabahi térség mintegy 120 ezer lakóját humanitárius válság fenyegette.

Hétfőn magukat ökológusoknak nevező azerbajdzsáni állampolgárok egy csapata elzárta a Lacini-folyosót, amely az egyetlen közvetlen összeköttetést jelenti Örményország és a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah között. Jereván a lépést a bakui vezetés provokációjának minősítette, aminek célja szerinte humanitárius válság előidézése a nemzetközi elismeréssel nem rendelkező térségben.

Hírdetés

Kedden örmény ellenzéki ifjúsági szervezetek több száz tagja tüntetett az ENSZ jereváni képviseletének épülete előtt. A résztvevők követelték a folyosó zárlatának feloldását politikai úton.

Örményország és Azerbajdzsán évtizedek óta viszályban áll egymással Hegyi-Karabah miatt, amely de jure Azerbajdzsán része. A Szovjetunió felbomlása után, Örményország segítségével a helyi örmények a 90-es évek elején véres háborúban Hegyi-Karabah egészét, sőt környező területeket is ellenőrzésük alá vontak.

A több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én lángolt fel újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított az enklávé visszafoglalására. A Törökország támogatását élvező azeri hadseregnek jelentős területeket sikerült visszaszereznie. Bár a felek 2020. november 9-én, orosz közvetítéssel fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben továbbra is rendszeresek az összetűzések.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »