Az üzemanyagárstop támadásával Brüsszel tízezreket venne ki a zsebünkből

Egy magyar rendszámú autós átlagosan havonta 21 ezer forintot spórol az üzemanyagon a hatósági árnak köszönhetően – erről beszélt Dömötör Csaba a közösségi oldalán közzétett videójában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a benzinárstop miatt az Európai Unióban jelenleg Magyarországon kell a legkevesebbet fizetni az üzemanyagokért. Brüsszel támadja az intézkedést, amelynek felfüggesztésére szólította fel a kormányt. Az M1-nek nyilatkozó elemző szerint a kabinet a magyar emberek érdekeit védi azzal, hogy csak magyar rendszámú autókba lehet hatósági áron tankolni – közölte az M1 Híradó.

„Múlt péntektől ismét emelkedett az üzemanyagok ára. A piaci árak eddig soha nem látott szintekre emelkedtek. A 480 forintos hatósági ár azonban továbbra is érvényben van a mezőgazdasági gépek és a magyar forgalmival rendelkező járművek esetében. A kormány üzemanyagárakat érintő intézkedése miatt az Európai Unióban jelenleg Magyarországon kell a legkevesebbet fizetni az üzemanyagokért” – hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba államtitkár a közösségi oldalán közzétett videóban.

„Hollandiában és Görögországban több, mint kilencszáz forint, Finnországban és Dániában közel 1000, még Németországban és Ausztriában is több, mint 770 forint. Ilyen nagyságrendekkel találkozunk Olaszországban és Spanyolországban is”– közölte Dömötör Csaba.

Az államtitkár azt mondta: a benzinárstopnak köszönhetően havonta több tízezer forintot spórolnak a magyar autósok. Hozzátette:

 „Ha nem lenne ilyen, akkor a benzin ára 770 forint körül lenne, gázolajé pedig 800 körül. Egy magyar autós havonta átlagosan 76 liter üzemanyagot vesz. Ebből kiindulva, ha nem lenne árstop, akkor mindenkinek átlagosan 21 ezer forinttal kellene többet fizetnie. Akik többet tankolnak, mert például ingáznak, ez akár plusz ötvenezer forint is lehetne havonta.”

Hírdetés

Brüsszel szerint ugyanis a magyar szabályozás diszkriminatív. Orbán Viktor miniszterelnök viszont úgy látja, hogy a háború miatt rendkívüli helyzet van Magyarországon, ami rendkívüli intézkedéseket követel meg, mert csak így lehet a magyar emberek érdekeit megvédeni. „Ezt az uniós bürokratáknak is meg kell érteniük” – hangsúlyozta pénteki rádióinterjújában a kormányfő.

A kormány a magyar emberek érdekeit védi, amikor úgy döntött, hogy csak magyar rendszámú autókba lehet hatósági áron üzemanyagot tankolni – erről beszélt Pócza István az M1-en. A Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője hozzátette: az áremelkedésekkel párhuzamosan üzemanyag hiány is kialakult Európában ellátásbiztonsági zavart okozva, ezt védi ki a magyar kormány intézkedése.

 „Ha ide kezdenek el járni nagyon sok országból, akár nemcsak a határról, hanem távolabbról tankolni, akkor könnyen előfordulhat az, hogy a magyar embereknek a szolgáltatás és az ellátás biztonsága fog sérülni, és a magyar emberek nem fognak tudni tankolni” – tette hozzá a szakértő.

A benzinárstop július elsejéig van érvényben. A kormány annak megújításáról és a többi árkorlátozás meghosszabbításáról akár már a héten dönthet.

 

 „Értsék meg, hogy a háborús zónához közelebb eső országokban szükség lehet rendkívüli intézkedésekre, például nemzeti alapon különbséget tenni a rendszámok illetve a járművek között” – mondta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »