Az USA is küldi a saját tankjait Ukrajnába – de nem a titkos összetételű páncélzattal

Az USA is küldi a saját tankjait Ukrajnába – de nem a titkos összetételű páncélzattal

Az Egyesült Államok szerdán szintén bejelentette, hogy tankokat küld Ukrajnának. Őszig 31 Abrams tank átadására tettek ígéretet. Az amerikai Politico hírportál három Pentagon beli forrásától úgy értesült, hogy nem a régi A1-es, régebbi tankokról lesz szó, hanem az újabb M1A2-esekről. Csakhogy meg fogják változtatni a tankok felszereltségét: például nem a hét lakat alatt őrzött uránbevonatú speciális páncélzattal lesznek ellátva, hanem egy hagyományosabb páncéllal.

Ettől függetlenül az M1A2-es tankokon sok értékes fejlesztés van az A1-esekhez képest. Jobb a célzásoptikája, van egy különálló hőérzékelője, amely lehetővé teszi, hogy a parancsnok művelet közben is új célpontok után kutasson, míg a többiek a főcéllal foglalkoznak. Az irányítás digitalizált, a tankok közötti kommunikáció nagyon hatékony, könnyen, valós időben tudják követni a baráti tankok mozgását a harctéren.

Az amerikai szövetségi törvények azonban tiltják az Abrams M1A2-es tankok eredeti páncélzatának exportálását, vagyis kivitelét. A Politico szerint a titkos “recept” szerint készült páncél helyett egy másik, exportra szánt védőborítással látják majd el a harckocsikat.

A titkos páncélról azt rebesgetik, hogy szegényített uránt tartalmaz, ami ellenállóbbá teszi a lövedékekkel szemben.

Hírdetés

A szegényített urán a 235-ös urán izotóp hasadásának mellékterméke. Ahol van atomerőmű, ott akad szegényített urán is. Lényegében melléktermék, így olcsó és elég sok áll belőle rendelkezésre. A hadászatban több célra is használják nagy sűrűsége (19,1 kg/köbdeciméter) miatt, többek között páncélok bevonataként. Vannak urán tartalmú lövedékek is, amelyekben egy darab szegényített uránt helyeznek el. A lövedék így nehezebbé válik, nagyobb kinetikus energiát fejt ki, és becsapódáskor nem csak a lövedéke maga, de az urán is magas hőfokon ég, így elvileg képes áthatolni még az uránbevonatú páncélon is.

Az európai tankoktól eltérően azonban az amerikaiak nem tavaszra, hanem csak őszre ígérik az Abramsokat Ukrajnának. Ennek több oka is van, a politikától a tankok költségén át (szinte biztos, hogy nyugati tankok is fognak pusztulni a háborúban) a gyártási nehézségekig.

Ez utóbbi érdekessége, hogy az Abramsokat gyártó limai (Ohio állam) üzem 12 tankot tud gyártani havonta, csakhogy közben a gyár a lengyelek által megrendelt 250 tankkal is foglalkoznia kell, és van még egy nagy megrendelés Tajvantól is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »