Az USA hadszíntérnek akarja használni Európát

Az USA hadszíntérnek akarja használni Európát

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy nukleáris arzenálja jelentős részét áttelepíti Európában, mely B61-12-es irányított bombákból áll. Moszkva óva inti az Egyesült Államokat, és felhívta a lehetséges veszélyekre és kockázatokra a figyelmet, melyet az amerikai nukleáris fegyverek európai jelenléte okozhat.  Az USA azonban tagadja, hogy az idén áthelyezné Európába az említett fegyvereket.

B61-12-es nukleáris gravitációs bombák.

Hírdetés

Moszkva bekérette az amerikai nagykövetet, és üzent, hogy újratárgyalják INF-szerződést, az amerikai fejlesztésű irányított nukleáris gravitációs bombákkal kapcsolatban, melyeket a kontinensre akar telepíteni, írja a TASS.

Az INF-szerződés (feloldva Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, azaz „közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződése”) katonai szerződés volt az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között, melyet Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov a SZKP főtitkára 1987. december 8-án. Az amerikai szenátus fél évvel később, 1988. május 27-én ratifikálta, és a moszkvai június 1-jei ellenjegyzést követően lépett életbe.

Ugyanakkor az elmúlt időszakban B61-12 bombák hordozására képes repülőgépeket tesztelt az Egyesült Államok, ezzel csökkentve a visszatartó erőt a nukleáris fegyverek esetleges bevetésére, mely ellentmond az Atomsorompó szerződésnek is, közölte az orosz külügyminisztérium felső vezetője Mihail Uljanov.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »