Az uniós külügyminiszteri csúcson megint téma lesz az orosz kőolaj elleni embargó

Az uniós külügyminiszteri csúcson megint téma lesz az orosz kőolaj elleni embargó

Újra terítéken van az orosz energiahordozók elleni embargó. Az uniós külügyminiszterek hétfői csúcstalálkozója előtt az ír és litván külügyminiszterek nyíltan támogatták azt a tervet, hogy vessenek ki embargót az orosz olajra. A bejelentés nem csak a tartalma miatt lényeges, hanem a hatása miatt is: egyre jobban látni, mely országok szorgalmaznak keményebb szankciókat energiaszektor terén, és melyek tartózkodnak ettől.

A Reuters közlése szerint az ír külügy vezetője kijelentette, hogy az “orosz agresszió fokozódása miatt már nem lehet halogatni az orosz olajra és szénre vonatkozó embargó bevezetését. Litván kollégája pedig azzal érvelt, hogy a mai csúcson “muszáj kezdeni valamit” az orosz exportbevételek gerincével, az olajjal.

A külügyminiszterek mai találkozójukon fogadhatják el az oroszellenes szankciók ötödik csomagját. Az olajembargót a hollandok nem támogatják, a németek pedig óvatos nemet fogalmaztak meg.

Mariupol ostroma politikai nyomást generált

Az oroszok egyre keményebben ostromolják Mariupol kikötővárosát. Maga az ostrom a véres harcok miatt hatalmas politikai nyomást jelent a nyugati országokra nézve, azon túl pedig, ha sikerül elfoglalniuk, teljesen új alkpozíciót jelent az oroszok számára. Mariupol bevételével nem csak összefüggő, oroszok által ellenőrzött terület jön létre Krímtől a szakadák kelet-ukrajnai népköztársaságokig, de jelentős erőket csoportosíthatnak át Ukrajna más frontjaira. Mariupol eleste után a szankcióknak vélhetően nem lenne akkora hatása az orosz döntésekre, mint most.

Ahogy korábbi cikkünkben említettük, az EU azért célozná meg elsőként az orosz olajszállításokat, mert azok embargója jobban fájna az oroszoknak (bevételük többsége abból származik), és mert azt viszonylag könnyebben pótolnák az európaiak, ha az oroszok válaszul elzárnák a csapokat.

Hírdetés

Ugyanakkor szinte biztos, hogy az olajra kirótt szankciók földgázt is érintő válaszra késztetnék az oroszokat, vagyis a döntés Európának szintén igencsak fájna.

Egyre élesebb ellentét a frakciók között

Az uniós tagállamok hetek óta nem tudnak megállapodni az energiahordozókat érintő szankciók bevezetéséről. A hollandok azt hangsúlyozzák, hogy Európa rendkívüli mértékben függ az orosz szállítmányoktól, és nem lehet őket helyettesíteni. A németek óvatosan fogalmazva támogatják a szankciókat, de az energiát érintő büntetőintézkedések árfelhajtó erejére figyelmeztetnek.

Annalena Baerbock német külügyminiszter például módszeresen elkerülte a válaszadást arra a kérdésre, hogy minek kell történnie, hogy embargót rójanak ki az orosz olajra.

Írország és Franciaország természetesen támogatja az energiaszankciókat, Litvániával együtt kevésbé érintené őket a szankció, szemben a hollandokkal, németekkel – vagy akár a magyarokkal.

Ráadásul Moszkva már nyílt figyelmeztetést is küldött, hogy olajembargó esetén legalább az egyik EU-ba tartó gázvezetéket el fogják zárni. A helyzet tehát rendkívül bonyolult és veszélyes, és az is árnyalja, hogy egy meggyengült német gazdaság ki nem mondott francia érdek is egyben.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »