Az unió kivette az irányítást Theresa May kezéből

Az unió kivette az irányítást Theresa May kezéből

Theresa May brit miniszterelnök június végéig kért halasztást, és bízik benne, hogy eddig az időpontig sikerül lezárni a Brexit-tárgyalásokat. Az Európai Unió vezetése azonban úgy döntött, hogy április 22-e a határidő.

Az M1 londoni tudósítója a Híradóban elmondta: pénteken a brit sajtóban konszenzusos vélemény fogalmazódott meg: az Európai Unió kivette az irányítást Theresa May kezéből. A határozat szerkezete merőben más, mint amivel May Brüsszelbe érkezett.

A tudósító emlékeztetett: az eredeti javaslat szerint London június 30-ig kért halasztást a kilépésre, addig kívánta volna elfogadtatni azt a megállapodást, amit a parlament már kétszer egyhangúlag elutasított. Ehhez képest a kétlépcsős megoldás kedvezőbb forgatókönyve is több mint egy hónappal rövidebb határidőt tartalmaz.

Nehéz megjósolni, hogy melyik kimenetel történik meg. A tudósító szerint a jövő hét vízválasztó lehet, hiszen akkor kerül ismét az alsóház elé a megállapodás szövege. Amennyiben leszavazzák, valószínűleg marad az április 12-i időpont.

Megjegyezte: továbbra is napirenden van a rendezetlen Brexit lehetősége, a parlamentben azonban kisebbségben vannak, akik hajlandók lennének elfogadni ezt a megoldást. Ha a rendezetlen kilépés reális lehetőséggé válna, valószínűleg az unió után a parlament is kiveszi Theresa May kezéből az irányítást, és saját alternatívákkal áll majd elő.

Az EP-választások diktálták a határidőket

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Halkó Petra, a Századvég elemzője kihangsúlyozta: az Európai Unió ajánlata két kimeneteli lehetőséget ad a briteknek. Ha a jövő hét elején az unió és Nagy-Britannia által elfogadott kilépési dokumentumot a brit parlament is elfogadja, akkor május 22-ig rendezhetik a kilépés körülményeit, azaz biztosítják az összes törvényi keretet.

Az unió az EP-választásokig adott időt Nagy-Britanniának (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A másik kimenetel esetén – ha nem fogadják el a tervezetet – április 12-ig maradhatnak az EU-ban, ez a dátum tulajdonképpen egy üzenet a britek számára, amely azt mondja, tegyék minél előbb rendezetté a kilépés körülményeit – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet a dátumok mögött rejlő logikára: ha Nagy-Britannia valóban elhagyja az uniót, azt még a jelenlegi parlamentnek kell ratifikálnia, ez pedig az Európai Parlament számára is időbe telik, ezért adtak maguknak egy hét időt. Ha viszont addig nincs megoldás, akkor problémát jelentene, hogy június végén-július elején összeül az új parlament, amiben a jelenlegi állás szerint a britek már nem lesznek benne.

A parlament csak lényegi módosítások esetén szavazhatná újra a kilépési dokumentumot

Halkó közölte: a brit alsóház házelnöke egy 1604-ben hozott szabályra hivatkozva megtiltotta, hogy ugyanazt a szavazást többször is napirendre tűzze, így első körben lényegileg módosítani kell a dokumentumot, hogy újból a parlament elé tehesse. Kérdés, hogy a dátumok módosítása lényegi változtatásnak minősül-e.

Hírdetés

A brit alsóház csak módosításokkal szavazhatna újra a Brexit-megállapodásról (Fotó: MTI/EPA/Jessica Taylor)

Hozzátette: ha módosítanák a parlament működési szabályzatát, az új helyzetet teremtene.

Ha May megkapná a zöld utat a harmadik szavazásra, annak a kimenetele az elemző szerint nagyobb eséllyel lenne az első két voksolással megegyező, azaz elutasító, ugyanakkor a dokumentum ellen szavazó politikusokat May azzal presszionálja, hogy elutasításuk a Brexit végbemenetelét veszélyeztetheti – mondta Halkó Petra.

Theresa May hangsúlyozza, továbbra is a társadalom 2016-os döntése mellett áll, azaz Nagy-Britannia nem fog az unióban maradni – fogalmazott.

Az unió nem tervezi újranyitni a tárgyalásokat

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint egymillióan követelik a Brexit leállítását, az elemző azt mondta: figyelemre méltó az a sebesség, mellyel összegyűjtötték az aláírásokat, 2016-ban azonban 17,4 millióan szavaztak a kilépésre. Ha ezt a számot legalább megközelítené a támogatók száma, talán akkor lenne valamilyen érdemi hatása. Így csak annyit érhetnek el, hogy a parlament tárgyalja a beadványt, de annak semmiféle kötelezettsége nem lesz az aláírásokkal kapcsolatban.

Az uniós vezetők egybehangzóan nyilatkozták: hogy nem áll szándékukban újranyitni a kilépésről szóló tárgyalási folyamatokat, egy hosszabb határidőre lehet, hogy nyitottak lennének, ebben az esetben viszont a briteknek feltétlenül részt kellene venni az EP-választáson, majd beülni az újjáalakult parlamentbe is – fogalmazott az elemző, majd hozzátette: egyelőre ez csak lehetőség, és inkább azt szeretnék, ha a közeljövőben eldőlnének a kilépés részletei.

Merkel: az EU-nak jogbiztonságra van szüksége az EP-választásokat illetően

Az Európai Uniónak a brit uniós tagság szabályozatlan megszűnésével járó bizonytalanság megakadályozására és jogbiztonságra van szüksége az európai parlamenti választások kapcsán – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozóját követően pénteken.

Merkel sajtótájékoztatóján aláhúzta, az EP-választások nem áshatók alá. Nagy-Britanniának a lehető legrövidebb határidővel egyértelművé kell tennie, hogy milyen módon kívánja lezárni a kiválási folyamatot, rendezett, vagy rendezetlen viszonyok között akar távozni az Európai Unióból.

A megbeszélések folyamán az unióban maradó 27-ek ismét bizonyították, hogy képesek szorosan együttműködni. Ezt az egységet a jövőben is meg kell tudni tartani – mondta Merkel.

A Kínával foglalkozó napirendre vonatkozóan aláhúzta, a tanácskozáson résztvevő vezetők egyértelművé tették, hogy az Európai Unió a piacokat illetően azonos feltételtelekkel teljesülő hozzáférést biztosító kapcsolatokat akar.

Jó kereskedelmi kapcsolatokat akarunk Kínával, de kizárólag a kölcsönösség elvén – tette hozzá a német kancellár.

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a brit nép akaratát, amellyel Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése mellett foglalt állást, de tiszteletben kell tartani az Európai Unió egységét is. Az unió nem maradhat a Brexit túsza – mondta.
„Nem tehetjük, hogy addig szavaztatjuk meg az embereket, ameddig nem nekünk megfelelő eredmény születik” – fogalmazott.

Aláhúzta, a Brexit mindenekelőtt egy politikai lecke. Le kell vonni a Brexit tanulságait: holtponthoz vezet, ha bárki úgy bocsátja szavazásra az uniós tagság megszűnésének kérdését, hogy nincs kész terv annak bármilyen kimenetelére. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie – tette hozzá.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök a csúcstalálkozó kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokra vonatkozó napirendjére vonatkozóan azt mondta, hogy a kínai piac zárva van az unió előtt, amíg az EU piaca nyitott Kína számára, még akkor is, ha szigorú versenyszabályokkal rendelkezik. Karins továbbá a protekcionizmus elleni közös uniós fellépést fontosságára figyelmeztetett.

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök rövid nyilatkozatában fontosnak nevezte a közös piac szabályainak modernizálását az Európai Unió kereskedelmet és az éghajlatváltozást érintő politikájának magas ambíciószintje megvalósításának biztosítása érdekében.

Mark Rutte holland miniszterelnök sajtótájékoztatóján kijelentette: „Európának magabiztosabban és tudatosabban kell képviselnie magát a világ színpadán”. Azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság összehangolt ötödik generációs mobil távközlési fejlesztésre vonatkozó (5G-) stratégiát fog kidolgozni, részben Hollandia kérésére.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »