Az ukránok már készülnek a válság eldurvulására

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta kedden a költségvetési törvény módosítását, amelynek értelmében 5,3 milliárd hrivnyával, azaz körülbelül 71 milliárd forinttal növelik a védelmi kiadásokra szánt összeget. Közben a védelmi tárcánál nem zárták ki, hogy újabb három részleges mozgósítás várható, ha tovább mélyül a kelet-ukrajnai válság.

Az ukrán parlament július 17-én fogadta el a kormány által beterjesztett javaslatot a védelmi kiadások növelésére. Az összegből mintegy 5,14 milliárd hrivnyát, vagyis csaknem 69 milliárd forintot a védelmi minisztérium számára, a mozgósítások meghosszabbításával összefüggő halaszthatatlan kiadások fedezésére irányoznak elő, 158,7 millió hrivnyát, mintegy 2,13 milliárd forintot pedig a katonák fennakadás nélküli élelmezésének biztosítására.

A 2014 decemberében elfogadott idei költségvetési törvény eredetileg 80 milliárd hrivnya, vagyis 1073 milliárd forint éves keretet határozott meg védelmi kiadásokra. Ez Ukrajna GDP-jének mintegy 3 százaléka. 2014-ben az ukrán bruttó hazai termék a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet adatai alapján 2673 milliárd hrivnyát tett ki.

Növelni a létszámot

Hírdetés

Petro Mehed védelmi miniszterhelyettes keddi kijevi sajtótájékoztatóján lehetségesnek nevezte, hogy még újabb három hullámban mozgósítják a tartalékosokat az országban, ha tovább romlik a helyzet Kelet-Ukrajnában. „Jelenleg viszont inkább azon dolgozunk, hogy növeljük a szerződéses katonák létszámát a hadseregben.” A Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet tavaly áprilisi kezdete óta eddig hat részleges mozgósítás volt Ukrajnában.

A miniszterhelyettes beszámolt arról, hogy folyamatosan érkeznek az ukrán fegyveres erőkhöz új, illetve modernizált fegyverek és haditechnikai eszközök az ország állami hadiipari üzemeiből. Az év eleje óta a hadsereg több mint 266 ezer rakétát és egyéb lövedéket kapott, valamint mintegy 1200 darab fegyvert és egyéb katonai felszerelést.

Megy a fegyverkezés

Elmondta, hogy a tervek szerint az év végéig a hadsereget ellátják még több mint 40 ezer járművel (ebből több mint 300 páncélozott), továbbá mintegy 30 ezer darab lövedékkel, 300 megfigyelőeszközzel és háromezer lőfegyverrel. Hozzátette, hogy a terrorellenes hadművelet kezdete óta az állami hadiüzemek több mint 28,5 ezer fegyvert és katonai felszerelést újítottak fel a szárazföldi csapatok részére, 600 darabot pedig a légierő számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »