Az ukránok közel felének csupán élelmiszerre futja

Az ukránok közel felének csupán élelmiszerre futja

Ukrajnában a válaszadók 43,1%-a állítja, hogy családja csak élelmiszert vásárolhat, míg 14,1%-a magát a legszegényebbek közé sorolja, akiknek még az élelmiszerre sincs elég pénzük.

A megkérdezettek 14,1%-a tartja magát a legszegényebbnek 

– azoknak, akiknek nincs is elég pénze az élelemre.

43,1%-uk azt mondja, hogy családjának csak élelemre van elegendő pénze, 32,8%-ának ételre és ruhára van pénze, illetve egy kicsit spórolhat is, de nem vásárolhat olyan dolgokat, mint a TV vagy a hűtőszekrény – közli az Ukrinform.ua a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérésének eredményei nyomán.

A válaszadók további 7,7%-a magas vagy nagyon magas jövedelemmel rendelkezik – megengedheti magának, hogy drága dolgokat vásároljon.

Értékelve, mennyire kényelmes az élet,

a megkérdezettek 78,3%-a azt mondta, hogy vagy bizonyos vagy akár súlyos pénzügyi nehézségeket tapasztal.

Hírdetés

3,5 százalékuk azt mondja, hogy nagyon is kényelmesen él. További 16,8% úgy véli, hogy az ilyen jövedelemből épphogy csak meg lehet élni.

Emellett a szubjektív érzések szerint a válaszadók 47,6%-a úgy véli, hogy 2020 nyarához képest ők / családjaik most rosszabbul élnek. További 38,5% szerint semmi sem változott, 12,5% szerint pedig javult.

Ami a következő évre vonatkozó várakozásokat illeti, a szociológusok szerint hiányzik az optimizmus – mindössze 20,7% gondolja úgy, hogy egy év múlva ők / a család jobban fognak élni.

További 22,6% arra számít, hogy semmi sem fog változni.

Ugyanakkor a válaszadók 31,3%-a a helyzet romlására számít.

Emellett 25,4%-uk nem tudta felmérni, hogyan változhat számukra a helyzet egy év alatt.

A felmérést július 24. – augusztus 1. között végezték személyes interjú segítségével (CATI, számítógépes személyes interjúk). Összesen 2028, 18 évnél idősebb válaszadót kérdeztek meg Ukrajna minden régiójának 105 településén, kivéve az Oroszország által megszállt területeket.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »