Az ukrán légierő már Oroszországot bombázza

Az ukrán légierő már Oroszországot bombázza

Folytatódik a kurszki csata, ahol egyel emelte a tétet Ukrajna és légiereje már szárnyasbombákat dobott Oroszország területére. A helyzet nem túl megnyugtató, egyelőre nem tudni, hogy az amerikai F-16-osokról indították-e az orosz területek elleni bombázást.

Mint ismeretes, augusztus 6-án az ukránok a keleti fronton elszenvedett folyamatos vereségek után meglepetésszerű támadást indítottak az oroszországi Kurszk régió ellen, és gépesített lövészdandárokkal behatoltak Oroszország területére.

Az oroszokat olyannyira meglepte a húzás, hogy képtelenek voltak megakadályozni az ukrán területszerzést, ma Ukrajna 1000 négyzetkilométernyi orosz területet tart ellenőrzése alatt. Az orosz reakció lassan bontakozik ki, így az offenzíva sikerét Ukrajna nagyon látványosan meg tudja lovagolni a sajtóban.

Katonai szempontból az ukránok egy 20 kilométer széles kiszögellést hoztak létre orosz területen, és a frontot az oroszoknak még nem sikerült stabilizálni és visszavenni a kezdeményezést. A kérdés most az, hogy képesek lesznek-e kiszorítani az ukránokat anélkül, hogy csapatokat vonjanak el a keleti frontról.

A bombázások jelentős újdonságot jelentenek, egyrészt az orosz légvédelem elégtelenségére utalnak a régióban, másrészt arra, hogy az ukránok a keleti fronttól eltérően Kurszkban kvázi összfegyvernemi műveletbe kezdtek, ahol a szárazföldi műveleteket légi egységek támogatják meg.

Hírdetés

Jelentések szerint szerdán az ukránok JDAM-ER típusú szárnyasbombákat indítottak vadászgépekről. A célpont Tetykino nevű falu volt, ahol valószínűleg épp az oroszok építették ki állásaikat – itt még nincsenek ukránok, a település 40 kilométerre nyugatra van az ukrán állásoktól.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a szárnyasbombákat vajon a Nyugattól kapott F-16-osokról indították-e az ukránok.

Hogy a kurszki csata hozhat-e változást a háború menetében, egyelőre kérdés, a megbízhatónak nevezhető szakértők többsége szerint azonban fordulat nem várható az akciótól, ráadásul előbb-utóbb az oroszok válaszcsapásokat fognak végrehajtani. A sajtóban azonban jól mutat az ukrán offenzíva, egyszerre terelte vissza a figyelmet a Közel-Keletről Ukrajnára, és éterelte el a figyelmet arról, hogy az ukránok kétségbeejtően hátrálnak Donbaszban.

Az biztos, hogy az oroszokat sikerült alaposan megalázni ezzel a művelettel.

The first footage of Ukrainian Air Force airstrikes in support of the Kursk offensive has emerged. Seen here, a Ukrainian fighter drops a pair of US-supplied JDAM-ERs on Russian positions in Tetkino, conducting an effective tactical strike into Russia. pic.twitter.com/qLQrbVypRq — OSINTtechnical (@Osinttechnical) August 13, 2024

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »