Az ukrajnai civil áldozatok emlékére ad koncertet a Szent Efrém Férfikar a Zeneakadémián

Az ukrajnai civil áldozatok emlékére ad koncertet a Szent Efrém Férfikar a Zeneakadémián

Különleges koncerttel emlékezik meg az ukrajnai civil áldozatokról a Szent Efrém Férfikar az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján. A koncert február 23-án este lesz a Zeneakadémián – közölték a szervezők az MTI-vel.

A kétrészes hangversenyen többek között elhangzik a Szent Efrém Férfikar egyik tagja, a kárpátaljai születésű Papp Viktor erre az alkalomra írt kompozíciója  ukrán és latin nyelven. Az Ungváron született fiatal zeneszerző Ukrán Requiemjének szövege a keresztény gyászmise eredetijének szó szerinti fordítása, a latin szöveg pedig több helyen belekeveredik az ukrán verssorok közé; a műben a keleti és a nyugati liturgikus hagyományok összefonódnak.

A szerző és az előadók azokról a civilekről emlékeznek meg, akik sokszor saját házaikban, lakásaikban, kocsijukban, az utcán sétálva, biciklizés, vagy bármilyen más hétköznapi tevékenység közben veszítették életüket – írják a közleményben.

A koncert második felében Liszt Ferenc Requiemje csendül fel. Az egyházi kórusmű férfi szólókra és férfikarra íródott, orgona- és visszafogott hangszerkísérettel. Liszt misekompozícióinak sorában ez az utolsó mű, 1867–1868-ban írta. A zeneszerzőt a mű megszületése előtt számos megrázkódtatás érte, 1859 végén meghalt Daniel fia tüdőbetegségben, fiatalabb lánya, Blandine pedig 1862-ben hunyt e,l szülés után. 1866-ban az édesanyját vesztette el.

A közleményben az együttes kiemeli, hogy ezen az estén kiváló kollégáikkal, Horváth Márton Levente orgonistával, Tóth Benedek ütőhangszeres művésszel, valamint rézfúvós muzsikusokkal lépnek színpadra.

Hírdetés

A koncert a Zeneakadémia és a Szent Efrém Férfikar közös szervezésében valósul meg.

Jegyek már kaphatóak ITT.

Forrás: MTI

Fotó: Szent Efrém Férfikar Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »