Az Ukrajnába szánt szlovák harckocsikon veszett össze Szlovákia és Németország

Az Ukrajnába szánt szlovák harckocsikon veszett össze Szlovákia és Németország

A Business Insider szellőztette meg, hogy komoly diplomáciai vita alakul Németország és Szlovákia között, miután az előbbi nem hajlandó a Pozsony által kért, Ukrajnába szánt harckocsikat úgy pótolni saját készleteiből, hogy az a szlovák félnek is megfeleljen.

Németország és Szlovákia már hetekkel korábban megegyeztek abban, hogy a Pozsony által küldendő harminc szovjet gyártmányú T-72-es harckocsi helyére a német hadsereg saját, Leopard 2A4-esei érkezhetnek.

Csakhogy a tankok még mindig nem érkeztek meg Ukrajnába, ugyanis Berlin és Pozsony nem bírt megegyezni a német kompenzáció mértékéről.

A szlovákok szerint harminc orosz gyártmányú harckocsiért cserébe harminc német járna, míg Berlin szerint Pozsonynak meg kellene elégednie az általuk kínált 15 darab Leopard-tankkal.

Hírdetés

A szlovák védelmi minisztérium, látva, hogy a németek hezitálnak, múlt héten leállította a tankok átadását, mondván, amíg Németország nem küldi el a 30 Leopardot, addig ők sem adják át Ukrajnának a T-72-eseket.

Martina Kovaľ Kakaščíká, a védelmi minisztérium szóvivője leszögezte, Szlovákia nem járhat el úgy, mint mondjuk Csehország, amelyik minden Ukránoknak átadott két haditechnikai felszerelés után egyet kap a németektől. Tizenöt tank nem lenne elég az ország védelmére – fogalmazott, ugyanis egy páncélos zászlóalj felszereléséhez legalább 30 harckocsi szükséges.

A Business Insider német kiadása láthatóan szimpatizál a szlovák állásponttal, ugyanis hosszasan részletezik, mekkora segítséget nyújtott már Pozsony az ukránoknak. Beszámolnak az SZ-300-as légvédelmi rendszer átadásáról, illetve arról is, hogy a szlovák hadsereg saját MiG-jei elajándékozásával tulajdonképpen más országokra bízta Szlovákia légterének védelmét.

Azt egyébként a német fél is elismeri, hogy megígérte, saját készleteiből fogja pótolni a közép-kelet-európai államok által Ukrajnába küldött hadianyagot és felszerelést, de most azzal érvelnek, képtelenek még 15 harckocsit odaajándékozni a szlovák hadseregnek.

Hasonlóan járnak el a csehekkel is. A cseh sajtó úgy tudja, Németország hamarosan 15 Leopard-tankot küld Csehországba, de hogy cserében mennyi harckocsit küldenek a csehek Ukrajnába, azt nem tudni. A CzDefence.cz szakportál szerint Prága és Berlin 40 darab Leopard 2A7+ megvásárlásáról is egyeztetett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »