Az új szlovák kormány nem fog katonai támogatást nyújtani Ukrajnának

Az új szlovák kormány nem fog katonai támogatást nyújtani Ukrajnának

Robert Fico miniszterelnök csütörtökön arról tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnökét, hogy az új szlovák kormány nem nyújt katonai támogatást Ukrajnának, csak a humanitárius segítségnyújtásra összpontosít – tájékoztat a TASR hírügynökség a kormányfő közösségi hálón tett nyilatkozata és a Smer-SD sajtóközleménye alapján.

Fico a brüsszeli EU-csúcs előtt találkozott von der Leyennel. „Negyedik miniszterelnöki ciklusom elején nagyon világosan kritizáltam az Európai Bizottságot, amiért figyelmen kívül hagyta az emberi jogok durva megsértését és a büntetőjoggal való visszaélést a szlovákiai ellenzékkel szemben” – mondta a kormányfő.

A bizottság elnökének azt mondta, az új kormány a Büntető törvénykönyv módosítására készül, és örülne az ezekkel a változtatásokkal kapcsolatos konzultációknak, amivel von der Leyen egyetértett.

Hírdetés

Elmondása szerint az EB vezetője tiszteletben tartja a tagállamok szuverén jogát, hogy eldöntsék, nyújtanak-e katonai támogatást Ukrajnának, és nagyra értékelte Szlovákia humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos álláspontját.

A szlovák kormányfő hozzátette, más európai kérdésekről is eszmét cseréltek az EB elnökével, például a migrációról és az uniós alapok felhasználásának felülvizsgálatáról.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »