Az új olasz kormány programjában Oroszország felé nyit- az EU nyüszít

Az új olasz kormány programjában Oroszország felé nyit- az EU nyüszít

Az Európai Unió attól tart, hogy az új, általa populistának tartott, alakuló olasz nemzeti kormány komolyan megrázza az eurózónát és az egész Uniót, az Oroszországgal szembeni szankciókat elutasító programja, mely ellentételezi a gazdasági növekedést a hatalmas állami adósság és költségvetési hiány csökkentését.
Az EU intézmények arra is készülnek, hogy megvédjék az esetleges amerikai szankciókat a 2. Déli Áramlat és az iráni nukleáris megállapodás bojkottálása miatt, amelyet az orosz elnök és a német kancellár és ellenez.

Ha az olasz elnök, Sergio Matarel másként nem dönt,  az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga által létrehozott kormány, amely többek között félmillió illegális bevándorlót próbál kitoloncolni Olaszországból, szintén az Oroszországgal szembeni szankciók sürgős eltörlését akarja.

Mivel a jövő olasz kormányának programja szerint Oroszország fontos gazdasági és kereskedelmi partnere Olaszországnak, ezért meg kell újítani a teljes együttműködést Putyin orosz elnökkel, mert Moszkva Róma és Európa világszintű stratégiai partnere, úgy mint hamarosan Szíria és Líbia is lesz.

Trump minden valószínűség szerint elhatározta, hogy megbünteti az EU-t és cégeit.

Ezek az események az Unióban és különösen az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolat szempontjából egyre rázósabbak, valamint a világ politikai színtéren bekövetkező jelentős változások, az Unióban és az európai diplomáciai tisztviselők nyilatkozatai azt mutatják, hogy az EU-n belüli megosztottság csökken, és a stratégiai kapcsolatok bizonyos átrendeződéséhez vezethet az Unió és Oroszország között.

A Fehér Ház vezetője azzal fenyeget, hogy visszahívja európai cégeit, ha nem adják fel az iráni megbízásokat, mert Washington úgy döntött, hogy szigorú szankciókat szorgalmaz Irán ellen, mert úgy véli, hogy Teherán megsérti a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos megállapodást.

Merkel kancellár és Putyin elnök Szocsiban egyetértettek abban, hogy nagyon erősen támogatni kell ezt a megállapodást, mert úgy érzik, hogy Teherán tiszteletben tartja a nukleáris megállapodást.

Hírdetés

A Trump szó szerint megzsarolta Németországot és az egész EU-t azzal a követeléssel, hogy szálljanak kis 2. Déli Áramlat megvalósításából, amelynek továbbépítésében Merkel német kancellár és Putyin orosz elnök megegyeztek Szocsiban.

A Trump paranoiásan úgy véli, hogy a Déli Áramlat, amely 11 milliárd eurós beruházás, csak megerősíti az EU-nak az orosz gázimporttól való függőségét, és ezzel szemben Európa számára egy alternatívát kínál az Egyesült Államok olajpalából kinyert, meglehetősen drága gázával szemben.

Washington és és EU-s szövetségesei azt állítják, hogy a Déli Áramlat teljesen kilép az ukrán üzletből, melynek eddigi tranzit szerepének megszűnésével Ukrajna évi 350 millió eurót bukik.

Trump elnök nemrégiben felszólította Merkel kancellárt, hogy ha nem adta fel a 2. Déli áramlás építését, az Egyesült Államok az európai alumínium és acél behozatalára magas vámokat rak, és magas adókat rak az USA-ban forgalmazott német autókra.

És az EU-ban a teljes körű aggodalma Rómára összpontosul, amikor Matarela elnök eldönti, hogy az új kormányzat összetételének zöld lámpát ad az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga mozgalmának
Az EU már a leendő kormány programtervezetét tanulmányozva azt is megjósolta, hogy Olaszország, az euróövezet harmadik legerősebb gazdasága elhagyja az eurót, ha az állampolgárok népszavazáson döntenek.

Az elemzők tudják, hogy ez a fordulópont Olaszországban a polgárok két populista párt mellett szavaztak, annak a ténynek tudható be, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy lecsökkentsék a rendkívül korrupt és bürokratikus pártok eddigi hatalmát, amely kimutatta, hogy egyszerűen nem képesek arra, hogy az országot és a nemzetet kivezessék az állandó válságból, beleértve az illegális bevándorlók özönét.

Ami miatt szintén nagyon aggódnak az EU intézményeiben, és egyes kormányaiban az új olaszországi kormány EU-ellenes magatartása, mivel az olaszok hasonlóan gondolkodó erőket és pártokat támogatnak és építik velük a szövetséget.

Forrás: Beta

Fotó: EK


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »