Az új kormánynak is folytatnia kellene az energiakompenzációt

Az új kormánynak is folytatnia kellene az energiakompenzációt

Az új kormánynak is folytatnia kellene az energiakompenzációt Molnár Iván2023. 05. 11., cs – 14:24 Pozsony |

Az elkövetkező napokban felálló hivatalnokkormánynak a lehető leghamarabb el kell döntenie, hogyan folytatja az energiakompenzációs támogatásokat – figyelmeztet Karel Hirman ügyvezető gazdasági miniszter, aki a hivatalnokkormány kinevezése miatt napokon belül távozik a posztjáról.

Hírdetés

Hirman szerint a magas energiaárak okozta negatív hatások enyhítése érdekében kidolgozott támogatási rendszerük hatékonynak bizonyult. „Május elsejétől azonban a tavalyi szintre csökkentettük a disztribúciós díjakat is. Ugyanakkor, ahogy ígértük, ezekben a napokban felhívást küldünk a nagyvállalatoknak a 2.4-es támogatási rendszerre, amely a többi nagyvállalatnak is segíthet a magas energiaárakkal kapcsolatos kihívások leküzdésében” – állítja Hirman. A hivatalnokkormány kinevezése miatt hamarosan leköszönő miniszter szerint a gazdasági tárca új vezetőségének és az új kormánynak a lehető leghamarabb döntenie kellene arról, hogy folytatja-e és milyen formában a kompenzációs rendszert.

„Két támogatási programot készítettünk elő, nevezetesen a 2.1-es és a 2.4-es segélyprogramot. A 2.1-es programot decemberben indítottuk el, és most is fut, alapvetően minden áram- és gázfogyasztót segítve. A támogatás összege mára jóval meghaladja a 100 millió eurót” – mondta a miniszter. A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy az általa aláírt memorandum 2027-ig a várható piaci áraknál lényegesen alacsonyabb villamosenergia-árakat biztosított a háztartásoknak. „Ugyanakkor megteremtettük a keretet a kedvező árú villamosenergia-ellátáshoz a többi fogyasztó számára is, az önkormányzatoktól a kis- és közepes vállalkozásokon át a nagyvállalatokig” – tájékoztatott Hirman.

A gazdasági tárca elmúlt hónapokban elért eredményeit értékelve, Hirman elmondta, látványos előrelépést sikerült elérniük az energiabeszerzések diverzifikálása szempontjából. „A Szlovák Gázművek (SPP) új vezetősége számos szerződést kötött, amelyek biztosítják az ország gázellátását a következő évekre. Alapvető váltás történt azonban a nukleáris üzemanyaggal kapcsolatos ellátásban is” – tette hozzá a miniszter. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »