Az ügyészség szerint Kósa hazudott Pegasus-ügyben, ezért nem is árult el titkot

Az ügyészség szerint Kósa hazudott Pegasus-ügyben, ezért nem is árult el titkot

Érdekes magyarázattal mentegeti az ügyészség Kósa Lajost, miután a fideszes politikus gyakorlatilag elszólta magát azzal, hogy a Pegasus nevű kémszoftvert valóban beszerezte a magyar kormány, azon belül pedig a Belügyminisztérium.

Mivel az már közismert, hogy a kémszoftvert számos magyar célponttal szemben használták, az némileg bizonyíték nélkül is nyilvánvalónak tűnik, hogy a kormány beszerezte a programot és politikai célokra használta fel, hiába burkolódzik hallgatásba.

A 24.hu azonban a feljelentéseiről ismert Tényi István tájékoztatása alapján azt írja, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség határozata szerint Kósa Lajos nem mondott igazat, ezért nem követett el bűncselekményt akkor sem, amikor azt mondta, a belügyi tárca megvette a programot.

Hírdetés

A feljelentést még november elején tették meg minősített adattal való visszaélés, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt Kósával szemben, hiszen elvileg olyan információt közölt, amit szigorúan titkos lett volna.

A feljelentés elutasításának indokolásából viszont állítólag kiderül, az ügyészség hivatalos tudomással bír arról, hogy a Belügyminisztérium Pegasus néven nem vásárolt szoftvert. Mint írták, a fent említett bűncselekményt minősített adatra lehet elkövetni, „a feljelentés – a feljelentő feltételezésén túl – ugyanakkor nem tartalmaz olyan körülményre vonatkozó konkrét adatot, tényt, amely az általa kifogásoltak szerint azt támasztaná alá, hogy a feljelentéssel érintett személy minősített adatot tett volna jogosulatlan személyek részére hozzáférhetővé”.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő nyilatkozatában ugyanis konkrét adatnak az tekinthető, hogy igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint a Belügyminisztérium beszerzője volt a Pegasus-szoftvernek. Az, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a Pegasus-szoftvert – a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján – tényszerűen nem felel meg a valóságnak, így ez a valóságnak meg nem felelő adat nem minősülhet minősített adatnak, vagyis a nyilatkozat ezen részében a minősített adattal visszaélés bűncselekményének elkövetése kizárt – írta az ügyészség, bár ez az érvelés erősen arra enged következtetni, hogy a programot „papíron” más alegység szerezte be, és most ezzel a jogi csavarral akarják felmenteni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »