Az ügyészség megszüntette a Haščák elleni bűnvádi eljárást a Gorilla-ügyben

Megúszta Jaroslav Haščák, a Gorilla-ügy egyik főszereplője a felelősségre vonást, az ügyészség megszüntette az ellene folyó bűnvádi eljárást. Haščák és hat másik vádlott panaszát az ügyészség jogosnak ítélte, így helyben hagyta fellebbezésüket.

fogalmazott Martin Škubla, Haščák védőügyvédje.

Hírdetés

Az egykor a Penta befektetőcsoport egyik vezetőjeként ténykedő oligarchát pénzmosással és és vesztegetéssel vádolták. Haščák idén szeptemberben panaszt tett az állam ellen, kártérítést követelt az ellene indított bűntetőeljárás miatt, amely 2020. december 1-jén indult. A vádakat a Főügyészség jogtalannak ítélte, és megszüntette.

Haščák Szlovákia történetének egyik legnagyobb botrányában, a Gorilla-ügyben kapott főszerepet. 2005-ben és 2006-ban a Szlovák Titkosszolgálat hosszú ideig megfigyelt és lehallgatott egy lakást a Vazov utcában, ahol Haščák számos akkori vezető politikussal találkozott és folytatott titkos tárgyalásokat privatizációról, politikusoknak járó kenőpénzekről (províziókról). A felvétel leirata 2011-ben nyilvánosságra került és alapjaiban rengette meg a szlovák közéletet, tömegtüntetések kezdődtek. Az ügy lényege az volt, hogy igencsak naturalista módon bizonyította be, hogy a választói akarat a politikusok szemében milyen keveset ér, és milyen szoros korrupciós összefonódások vannak oligarchák és politikusok között – pártállástól függetlenül.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »