Az UEFA nem politizál – Zubkovék mezén változtatni kell az Eb előtt

A Ferencváros támadója, Olekszander Zubkov sem viselheti az ukrán labdarúgó-válogatott korábban bemutatott Európa-bajnoki mezét, mivel azt a kontinentális szövetség (UEFA) csütörtöki döntése értelmében meg kell változtatni, mert politikai hangvételű szlogent hirdet.

Az UEFA határozata szerint nem kell eltávolítani a mezről az Ukrajna határait ábrázoló rajzot, amelyen a Krím félsziget is az országhoz tartozik. Ezt azzal indokolta a szervezet, hogy az megfelel az ENSZ által elismert országhatároknak. A térkép azért okozott nemzetközi bonyodalmat, mert Oroszország 2014-ben annektálta a területet.

A Fradit erősítő Olekszander Zubkov válogatottjának azonban így is változtatnia kell az eredeti mezén.

Hírdetés

Az UEFA a mezen látható két szlogen egyikét kifogásolta. A szerelés hátulján lévő „dicsőséget Ukrajnának” szöveggel nincs gondja a szövetségnek, ugyanakkor a mez belsején szereplő „dicsőséget a hősöknek” szöveget problémásnak ítélte.

„A két szlogen sajátos kombinációja egyértelműen politikai természetű, történelmi és katonai jelentőségű” – olvasható az UEFA állásfoglalásában, ugyanis a két mondat katonai üdvözlés Ukrajnában.

Az ukránok vasárnap a hollandok vendégei lesznek Amszterdamban, majd sorrendben Ausztriával és Észak-Macedóniával találkoznak a csoportkörben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »