Az SZMPSZ értékes online előadásai segítik a felvidéki pedagógustársadalmat

Az SZMPSZ értékes online előadásai segítik a felvidéki pedagógustársadalmat

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a járványhelyzetben is rendületlenül folytatja hiánypótló tevékenységét a felvidéki magyar pedagógusok közösségében. Alkalmazkodva  a szigorú korlátozásokhoz, az online térben szervezi meg a pedagógusok ismeretszerző és közösségépítő alkalmait.

„A kollégákkal a jelen helyzetben is szeretnénk tartani a szorosabb kapcsolatot, segítve a szakmai fejlesztésüket. Innen jött az online előadások ötlete” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének az elnöke.

Mint hozzátette, a digitális térben megtartott szakmai előadások részben a pedagógusok közvetlen, személyi jelenléten alapuló továbbképzésének hiánypótlásaként jöttek létre.

Az előadássorozat első alkalmára még február végén sor került. Ekkor dr. Kulja András, orvos tartott előadást Tények és tévhitek a koronavírusról és az oltásokról címmel a szövetség tagjai számára.   Az online élő előadás ITT visszatekinthető.

A koronavírusból adódó lelki problémák kerültek legközelebb terítékre dr. Tóth Merza Katalin, a Soproni Egyetem Benedek Elek Tanárképző Karának tanárának a tolmácsolásában, arról, miként tudják a pedagógusok túlélni ezt a sok tekintetben nehéz élethelyzetet.  Ez az online előadás szintén visszanézhető az alábbi linken.

A pedagógusnaphoz közeledve a felvidéki magyar pedagógustársadalmat Böjte Csaba testvér ünnepi gondolataival ajándékozták meg. Az előadás Écsi Gyöngyi pedagógusokhoz intézett zenés fohászával ért végett. Itt tekinthető meg az ünnepi műsor.

A továbbiakban felvidéki magyar szakemberek előadásait hallgathatták meg. A beiratkozás a SZMPSZ számára is fontos esemény, melyhez számos tevékenységük kapcsolódik. Vár rád az iskola címmel Stérdl Terézia, a közkedvelt felvidéki pszichológus tartott előadást.

Hírdetés

Legutóbb április első hetében Japánról szóló beszámolót hallhattak az érdeklődők. A Vendégségben Naruhito birodalmában című előadást is visszatekinthető az alábbi linken.

A SZMPSZ által szervezett előadások Novák Mónika, a szövetség munkatársa, programkoordinátora moderálása mellett zajlanak.

Az előadások követően visszajelzéseket várnak a hallgatóságtól. Egy rövid kérdőívet töltenek ki, ezeket összegezve az igények felmérése mentén szervezik meg a további online alkalmakat.

A tervekkel kapcsolatban Fekete Irén kifejtette: az anyák napjára egy ünnepi előadással készülünk, ez szintén elérhető lesz a nagyközönség számára.

Nyitottak az online térben kevésbé ismert felvidéki előadók irányába is. Ehhez kapcsolódott a szövetségnek a pedagógusok felé meghirdetett korábbi pályázata, mely által teret biztosítanak számukra az előadások megtartására. A közeljövőben erre a pályázatra jelentkezett pedagógusok is tartanak online alkalmakat.

Mint megjegyezte: az előadássorozat során már kialakult egyfajta összetartozás egy közösséget alkotva az online térben.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján valamint a közösségi oldalán kerültek meghirdetésre az egyes alkalmak, emellett portálunk Eseménynaptárába is bekerülnek az előadások  pontos információi.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »