Az SaS azt várja Pellegrinitől, hogy pártok feletti államfő lesz

Az SaS azt várja Pellegrinitől, hogy pártok feletti államfő lesz

Az SaS azt várja Pellegrinitől, hogy pártok feletti államfő lesz Mészáros Richárd2024. 06. 14., p – 13:25

Az ellenzéki SaS azt várja Peter Pellegrinitől, hogy pártok feletti államfő lesz. A párt köszönetet mondott Zuzana Čaputová távozó államfőnek azért, hogy az elmúlt öt évben méltón képviselte az országot – tájékoztatott Ondrej Šprlák, a párt szóvivője.

Hírdetés

Az SaS bízik benne, hogy Pellegrini belföldi és külföldi tevékenységével is megközelíti Zuzana Čaputovát. „A kulcskérdés továbbra is az, hogy Peter Pellegrini képes lesz-e elszakadni Robert Fico kormányának politikájától, hogy pártok feletti államfő lesz-e, aki nem habozik majd a vétójogával élni akkor sem, amikor a volt pártársai által előterjesztett törvényekről van szó. A külpolitikában az ország elszigetelődése helyett világos álláspontot várunk tőle, amely Szlovákia szilárd EU- és NATO-tagságát erősíti” – szögezte le Branislav Gröhling, az SaS elnöke.

Čaputovát a kitűnő államfő megtestesítőjének nevezte. „Mindig méltón képviselte az országot és mindig hatékonyan tudott élni a jogköreivel, össztársadalmi ügyekben és az összes kormány hibás lépéseivel kapcsolatban egyaránt. Példaértékű, ahogy helytállt a megbízatása alatt, mely során öt kormányfő váltotta egymást” – tette hozzá Gröhling.

Peter Pellegrini beiktatására szombaton kerül sor a pozsonyi Szlovák Filharmónia épületében, majd elbúcsúzik Zuzana Čaputovától és átveszi az elnöki palotát.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »