Az osztrák képviselők közül sokan nem voltak kiváncsiak az ukrán elnök belépőjére

Az osztrák képviselők közül sokan nem voltak kiváncsiak az ukrán elnök belépőjére

Mint a Magyar Nemzet tudósít róla botrányosan alakult Ausztriában az ukrán elnök parlamenti beszédének fogadtatása. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselői kivonultak a parlament alsóházából Volodimir Zelenszkij videós bejelentkezése alatt. 

Az FPÖ már előzetesen bejelentette tiltakozó akcióját, és csütörtök reggel a parlament épülete előtt gyülekeztek is a tüntetők a semlegességet követelő plakátokkal, sőt néhányan orosz zászlókat is lengettek. A párt szerint ugyanis az ukrán elnök parlamenthez intézett beszéde sérti Ausztria katonai semlegességének elvét, ami miatt nem küld fegyvereket sem Ukrajnának. 

Hírdetés

Az ukrán elnök beszéde kezdetén az FPÖ képviselői „Teret a szabadságnak”, „Teret a békének”  és „Teret a semlegességnek”  feliratú transzparenseket emeltek fel, majd kivonultak az ülésteremből.

Megjegyezte: szomorú, hogy az FPÖ az egyetlen párt, amely komolyan veszi az örökös semlegességet, és ezzel kiáll a békéért. De nem csupán a békepárti FPÖ fellépése okozott felzúdulást az osztrák belpolitikában, hiszen Zelenszkij videóbeszédétől a szociáldemokrata képviselők fele szintén távol maradt. Az OE24 nevű portál beszámolója szerint a 40 SPÖ-képviselő közül 18 hiányzott az ukrán elnök beszédénél. Maga a frakcióvezető, Pamela Rendi-Wagner sem tette tiszteletét a parlamentben, betegségre hivatkozva. Arra is hivatkoztak, hogy nem hivatalos parlamenti ülés volt, csak a házelnök Wolfgang Sobotka rendezvénye.

A foghíjas SPÖ-padsorok látványa a párton belül vitát kavart, néhány régi szociáldemokrata politikus azonnali magyarázatot követelt a távolmaradásra. A portál is feltette a kérdés, hogy a baloldali képviselők hiányzása Zelenszkij beszédénél politikai nyilatkozatnak tekinthető-e. Megjegyezték a cikkben, hogy az SPÖ-t még nem vádolták azzal, hogy Kreml-közeli lenne, de ez a képviselők felének távolmaradása miatt gyorsan  megváltozhat. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »