Az összetartozás erő, a széthúzás gyengeség

Az összetartozás erő, a széthúzás gyengeség

Második alkalommal rendezték meg Komáromban az Összetartozás Tánca rendezvényt, amely civil kezdeményezésként tavaly indult a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége támogatásával, illetve a szlovákiai magyar pártokat tömörítő Szövetség védnöksége alatt. Ezzel kezdődött az Összetartozás városában Magyarország területeinek 103 évvel ezelőtti igazságtalan elcsatolásáról való megemlékezés.

 A rendezvényen fellépett Korpás Éva népdalénekes, a Pósfa zenekar és a Szőttes néptáncegyüttes. Jelen volt többek között Balogh Csaba rendkívüli és meghatalmazott nagykövet és idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

A komáromi Klapka tér megtelt a környező települések iskoláinak tanulóival, akiket Viola Miklós, a Szövetség párt Nyitra megyei képviselője köszöntött, majd Forró Krisztián, a párt országos elnöke mondott ünnepi beszédet.

„Trianon előtt és azóta is számtalanszor próbálták megtörni közösségünket, de mi itt vagyunk és itt leszünk, mert mi itthon vagyunk!” – fogalmazott, hozzátéve, azt szeretné, ha gyermekeink és unokáink is itthon érezhetnék magukat szülőföldjükön.

Rámutatott, az Összetartozás táncába bekapcsolódó több ezer gyermek példát mutat mindannyiunknak: „az összetartozás erő, a széthúzás gyengeség” – fogalmazott.

Megjegyezte, idén az eseményhez csatlakoztak Kárpátaljáról, a Délvidékről, a Vajdaságból és Magyarországról is – június negyedikén pontban négy órakor Kárpát-medence-szerte felcsendül a Pozsonyi sétatéren kezdetű dal és egyszerre perdülnek táncra több ezren, mondta.

Forró Krisztián beszédében külön köszöntötte a kárpátaljaiakat, akiket még mindig sújt az Ukrajnában dúló háború.

Hírdetés

Hangsúlyozta,

Végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy ne feledjük el az összetartozás napjának üzenetét: együtt vagyunk erősek. „Szeptember 30-án nagy próbatétel vár a felvidéki magyarokra, a választásokon vissza kell szereznünk a beleszólást a sorsunk irányításába” – mondta a Szövetség elnöke.

Ezt követően pontban négy órakor a zsúfolásig megtelt Klapka téren felcsendült Korpás Éva hangja a Pósfa zenekar kíséretében. A Szőttes Néptáncegyüttes közreműködésével több ezren perdültek táncra egy időben az ország magyarlakta járásaiból és a komáromi központi eseménnyel egy időben ropták ugyanazokat a polgári táncokat Kárpát-medence-szerte.

Az Összetartozás Tánca eseményt követően került sor a 2010-ben állított trianoni emlékműnél rendezett hagyományos komáromi megemlékezésre a nemzeti gyásznapról, Magyarország területeinek 103 évvel ezelőtti igazságtalan elcsatolásáról.

Feszty Zsolt, a T.Ü.K.Ö.R. Polgári Társulás nevében üdvözölte a jelenlévőket a református parókia udvarán, ahol Gyimesi György, a Szövetség párthoz igazolt volt parlamenti képviselő mondott beszédet.

Ebben hangsúlyozta,

Mint mondta, ma is vörös posztó Európa szívében beszélni a trianoni békediktátum igazságtalanságáról. „Abban az Európában, amely szolidáris, értékőrző és értékteremtő. Abban az Európában, ahol a szexuális kisebbségek érdekeit még mindig jobban védik, mint az őshonos nemzeti közösségekét” – fogalmazott, hozzátéve, ma sem lehet kimondani, hogy Európa szívében él egy nemzet, amelyet darabokra szabdaltak, az ezeréves történelme alatt kialakult gazdasági egységét teljesen szétverték, önálló működésre képtelen darabokra szakították, amely évtizedekre vetette vissza a magyarok fejlődését gazdasági és politikai értelemben is. Gyimesi szerint a felvidéki magyar közösség ma már érett és készen áll arra, hogy az őseinktől hagyományozott értékeit megvédje.

A megemlékezés nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklésével ért véget a parókia udvarán, majd a történelmi Komárom és Esztergom vármegye településeiről érkezők közösen vonultak át Dél-Komáromba, a Trianoni lélekharang és a Turul-szobor érintésével az első világháborús emlékműhöz, ahol emlékbeszédet mondott idősebb Lomnici Zoltán. Az Endresz csoport szervezésében rendezett megemlékezés az emlékmű megkoszorúzásával ért véget.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »