Az orvosok szerint nem tanácsos a fültisztító pálcika használata. Mutatjuk milyen problémákat okozhat

Az orvosok szerint nem tanácsos a fültisztító pálcika használata. Mutatjuk milyen problémákat okozhat

Nyitókép: Shutterstock

Egy fiatal angol férfi majdnem halálos fertőzést kapott amiatt az eljárás miatt, amellyel az emberek többsége a fülét tisztítja. A férfi az utóbbi öt évben nemcsak fülfájással küzdött, de az egyik füle hallását is elveszítette.

A férfit végül egy rosszullét után vetették részletes vizsgálat alá, ahol kiderült, hogy a komplikációit az a vattadarab okozta, ami a fültisztító pálcikáról leválva megakadt a fülében – tájékoztatott a Live Science magazin.

Fertőzés egy aprócska vattadarab miatt

 „A fültisztítók csak problémát okoznak“

– konstatálta Alexander Charlton fül-orr-gégész, aki a szóban forgó férfit kezelte. A rosszullét előtt a 31 éves férfit a fülfájás mellett a bal füléből csurgó gennyes folyás is kínozta. Ezenkívül az erős fejfájás hányással járt, a nevek megjegyzése pedig szintén problémát okozott.

Hírdetés

A férfin a rosszullét és az ájulás után CT-vizsgálatot végzetek el a készültségen, amelynek köszönhetően két gennyes tályogot fedeztek fel a bal fülcsatorna melletti koponyacsontján. Az orvosok a külső fülcsatorna lágyszöveteinek fertőzését állapították meg. Charlton doktor szerint a fülcsatorna bakteriális fertőzése továbbterjedt a koponyacsontba, végül pedig az agyhártyába.

Az orvosok szerint nem tanácsos a fültisztító pálcika használata

A diagnózis felállítása után a férfi egy sebészeti beavatkozáson vett részt, melynek során eltávolították a füléből a vattamaradékot. Kéthónapos antibiotikumos kezelés után már semmilyen problémával nem küzdött.

Az orvosok azért nem tanácsolják a fültisztító pálcikák használatát, mert a hallójáratba nyomja a fülzsírt, ami fertőzést, a dobhártya átszakadását és hallásvesztést okozhat. Súlyosabb esetekben teljes süketséggel, hosszantartó rosszulléttel, étvágyvesztéssel és arcbénulással járhat.

A test természetes tisztítóképességének hála nincs szükség a fültisztításra, de ha valaki manuálisan is szeretné megtisztítani a fülét, akkor az orvosok a pálcika helyett a öblítést ajánlják.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »