Az oroszok tettek két engedményt a rubelfizetés kapcsán

Az oroszok tettek két engedményt a rubelfizetés kapcsán

Ügyfeleinek küldött levében próbálja elmagyarázni az orosz Gazprom, hogyan fizessék ki úgy számláikat a gázvásárlásokért, hogy azzal ne sértsék meg az uniós szankciókat. A nyugati sajtó a dolgot úgy tálalja, hogy az oroszok meghátráltak, ám nem kéne elfelejteni, hogy az EU még azt sem döntötte el, hogy a “rubelfizetésnek” nevezett módszer sérti-e a szankciókat.

Alapesetben a Gazprombanknál az oroszok nyitottak minden ügyfélnek egy rubelszámlát is, amit aktiválniuk kellett (volna), és az euróban vagy dollárban kifizetett számlát az orosz jegybank közreműködésével átváltották volna rubelre. Az EU erről nem tudta eldönteni, hogy szankciók hatálya alá esik-e. A lengyelek és a bolgárok a rubelfizetést arra hivatkozva nem fogadták el, hogy a Gazprombank és a Gazprom közé beékelt orosz jegybank miatt “elvesztik az ellenőrzést pénzük felett”.

Hírdetés

Elvileg ezt a dilemmát hivatott orvosolni a Bloomberg szerint az oroszok május 4. keltezésű elnöki rendelete, amely két dolgot pontosít a fizetés menetében:

Ezzel két olyan kulcsfontosságú tényezőt is kiiktattak a rubelfizetés ellen ágállók érvrendszeréből. Persze, ettől még a politika találhat ki új indoklást arra, hogy igazolja az orosz gázról való mielőbbi teljes leválást, vagy az oroszoknak szánt fizetések visszatartását a háború végéig. Jelenleg az oroszoknak ugyan utalnak az uniós tagállamok, de a kapott euróval és dollárral a szankciók miatt nem tudnak mit kezdeni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »