„Az oroszok nagyon is tudták, merre járnak”

A törökök már többször figyelmeztettek a légterük tiszteletben tartására, várható volt, hogy a helyzet előbb-utóbb eszkalálódni fog – közölte az MNO-val Kővári László repülési szakértő.

Kővári azzal kapcsolatban nyilatkozta mindezt, hogy kedd reggel Törökország lelőtt egy vélhetően a légterébe behatoló orosz harci repülőgépet. A szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy ugyan a lezuhant Szuhoj–24 gép navigációs rendszerei nem feltétlenül érik el a mai csúcstechnológia szintjét – még akkor sem, ha modernizáción esett át –, a radarfelvételek alapján azonban két kört is tettek, mely során érintették a török légteret, így „nagyon is tudták, merre járnak”.

Kővári László kijelentette: noha pontosan nem tudni, mit lép Oroszország a harci gépének lelövésére, azt figyelembe kell vennie, hogy Törökország az Észak-atlanti Szövetség (NATO) tagja és kényes a saját légterére. Felhívta rá a figyelmet, hogy a török légierő amellett, hogy nagy létszámú, kiválóan is képzett.

Kemény figyelmeztetések

Hírdetés

Ismert, a törökök már októberben keményen figyelmeztették az oroszokat, amikor két egymás utáni napon is megsértették az ország légterét. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök október 17-én már azt mondta, Törökország le fogja lőni a légterét megsértő harci repülőgépeket. Egy nappal korábban a NATO-tagország elpusztított egy ismeretlen eredetű drónt a szíriai határ mentén.

A mostani esettel kapcsolatban egyelőre nem sokat tudni. Noha mind Oroszország, mind a NATO vezető ereje, az Egyesült Államok célja a Közel-Keletet feldúló Iszlám Állam elpusztítása, az oroszok hadműveleteit már számos súrlódás kísérte. A két hatalom közti nézeteltérés egyik fő oka, hogy míg Moszkva elfogadná Bassár el-Aszad elnök személyét egy esetleges szíriai rendezésben, addig erről a nyugati hatalmak nemigen akarnak hallani. Emellett az oroszok előszeretettel támadják nemcsak az Iszlám Állam, hanem a Nyugat által mérsékeltnek tartott szíriai ellenzék erőit is. Bassár el-Aszad szír elnök Putyinék utolsó olyan szövetségese, aki nem a volt szovjet érdekszférába tartozik.

Saját döntés volt

Valószínűsíthető egyébként, hogy az orosz gép keddi lelövéséről a törökök maguk döntöttek, kevés szerepet játszott, hogy mellesleg a NATO tagjai. Noha a szövetségnek megvannak a saját szabályai ilyen esetekre, de vannak nemzeti szabályrendszerek is, amik – mint például a törökök esetében – eltérhetnek ettől. A tűzparancs elrendeléséről ugyanakkor minden esetben az adott ország nemzeti szinten rendelkezik, vagyis vélhetőleg most is ez történt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az orosz gépek nem veszélyeztették a török légteret, és – mint mondta – az incidensre senkinek sem volt szüksége. A NATO kedd délután rendkívüli tanácskozást tart.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »