Az oroszok bevonulnak a szakadár ukrán régiókba. Mit nyer ezzel Moszkva?

Az oroszok bevonulnak a szakadár ukrán régiókba. Mit nyer ezzel Moszkva?

Békefenntartó misszió címén bevonulnak az orosz katonák a Vlagyimir Putyin orosz elnök által hétfő este elismert két szakadár kelet-ukrajnai régióba, az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságba. Nem nagyon lehet szépíteni a dolgot, innen már csak egy lépés a háború. Az ördög – mint mindig – megint a részletekben rejlik.

A Stratfor amerikai hírszerző ügynökség elemzése felhívja a figyelmet a függetlennek és szuverénnek elismert két szakadár népköztársaság körüli kérdőjelekre. Konkrétan arról van szó, hogy mi mindenre használhatja fel Oroszország őket és hivatalossá tett katonai jelenlétét.

A bevonulás és önmagában a népköztársaságok elismerése is a minszki békefolyamat végét jelenti, azok innentől nem érvényesíthetők, tekintve, hogy azok egyik alapvető feltétele az ukrán területi egység megőrzése lett volna.

Az egyik legérdekesebb (és legveszélyesebb) kérdés, hogy Oroszország miként fog játszani a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok határainak értelmezésével. Mindkét szeparatista terület csak egy részét képezi az orosz többségű donyecki és luhanszki régiónak, így nem elképzelhetetlen, hogy megjelenik a szándék ezek kiterjesztésére.

A két szakadár területről Oroszország offenzívát indíthat Ukrajna ellen, de önmagában az inváziós fenyegetéssel is befolyásolhatja Kijev elvileg szuverén döntéseit.

Hírdetés

Nem alábecsülendő az a PR-hatás sem, amit Oroszország elérhet a népköztársaságok segítségével. Rámutathat a Nyugat tehetetlenségére és arra, hogy mennyire nem hajlandó hatékonyan fellépni Oroszország ellen.

A dolognak furcsa mód van pozitívuma is: az orosz hadsereg bevonulásával már egyik szakadár régió sem lesz érdekelt frontvonalbeli provokációkkal kényszeríteni Moszkvát, hogy avatkozzon be, küldjön katonai vagy pénzügyi segítséget. Ez azt jelenti, hogy nagyobb fegyelem lesz a kelet-ukrajnai fronton – vagy legalábbis kiszámíthatóbb lesz a dolgok alakulása.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi lesz a feladata az bevonuló orosz csapatoknak Luhanszkban és Donyeckben. Az amerikaiak szerint nagy esély van arra, hogy ez már egy konkrét invázió előszele – bár az elmúlt hetekben végig ezt állították. (Megjegyezzük, mindent meg is tettek, hogy ezek a kijelentések önbeteljesítő jóslatokká váljanak).

Az Európai Unió szankciós csomaggal készül reagálni az orosz lépésekre, ennek részletei egyelőre még nem ismertek. Az Egyesült Államok, ha csak a nyilatkozatok hangsúlyát nézzük, már háborúra készül, bár most legalább a diplomáciai megoldás fontosságát is kiemelik – ami változás a korábbi hetek gyakorlatához képest.

Az biztos, hogy az oroszoknak van saját elképzelése a mostani döntéseik költség-hozam arányáról, és úgy döntöttek, hogy Ukrajna és vele Európa egészének biztonságpolitikáját elterelik eddig medréből…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »