Az örmény kormányfő kész előrehozott választást tartani

Nikol Pasinján örmény kormányfő közölte hétfőn, hogy hajlandó lenne előrehozott parlamenti választásokat tartani, amennyiben az ellenzék elfogadja konzultációk megtartására vonatkozó javaslatát.

Pasinján, aki súlyos belpolitikai nyomás alá került az Azerbajdzsántól ősszel elszenvedett megalázó háborús vereség óta, tüntető hívei előtt bejelentette, hogy kezdeményezni fogja az alkotmány októberre időzített módosítását. Javaslata értelmében a módosítással az ország jelenlegi parlamentáris kormányformáját félelnöki rendszerré változtatnák.

"Úgy vélem itt az ideje megállapítani, hogy októberben új alkotmányt vagy alkotmánymódosítást kell elfogadnunk. És igen, a félelnöki rendszerre történő áttérés a lehetséges forgatókönyv" – hangoztatta Pasinján a jereváni Köztársaság téren tartott beszédében. A gyűlésen hírügynökségek beszámolói szerint több mint tízezren vettek részt.

Hírdetés

A miniszterelnök a régi hatalom, különösen pedig Szerzs Szargszján volt államfő számlájára írta, hogy Onik Gaszparján vezérkari a főnök múlt héten lemondásra szólította fel őt és kormányát. "Szeretném egyértelművé tenni, hogy a vezérkari főnök bejelentése a régi hatalom, különösen Szerzs Szargszján számlájára írható. Bejelentésével a vezérkari főnök megsértette a törvényt és le kell mondania. Ez elkerülhetetlen, de ez nem azt jelenti, hogy leszámolás lesz a hadsereg soraiban. Szargszján és a régi hatalom az ország törvényes vezetése ellen akarják vezetni a hadsereget" – jelentette ki, árulásnak minősítve ezt a törekvést. Ugyanakkor hozzátette, hogy a vezérkar még nem lépte át a határt.

Pasinján beszédével párhuzamosan az ellenzék több tízezer híve követelte a kormányfő lemondását a belváros egy másik részén, a Bagramján sugárúton.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »