Az Őrkő felzárkóztatásáért (Sepsiszentgyörgy)

Az Őrkő felzárkóztatásáért (Sepsiszentgyörgy)

Két olyan határozatot is elfogadott július végi ülésén a sepsiszentgyörgyi tanács, amely az Őrkő negyedben élők felzárkóztatását segíti: jóváhagyták az oda tervezett közösségi központ költségvetési mutatóinak módosítását és az Amenkha Egyesülettel kötendő társulási szerződést.

Az új közösségi központra is egy régebbi pályázaton nyert uniós támogatást Sepsiszentgyörgy önkormányzata, csakhogy azóta az árak változtak, ezt kellett kiigazítani.

Hírdetés

Az új óvoda és az 50 szociális lakás mellett a harmadik olyan beruházásról van szó a negyedben, amely a hátrányos helyzetű közösségek lemaradásából próbál lefaragni – közölte Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. Mint elmondta, háromszintes épületet terveztek, többféle tevékenységre (gyermek- és felnőttfoglalkoztatásokra) alkalmas helyiségekkel, de az orvosi rendelő is ott kap helyet. Mindez a jelenlegi becslések alapján 8,6 millió lejből építhető meg.

A másik határozat is kötődik ehhez, hiszen az őrkői Amenkha Egyesülettel több programot is közösen fog lebonyolítani az önkormányzat. A városháza szociális igazgatóságán eddig is voltak őrkői alkalmazottak, némelyikkel együtt tudtak működni, másokkal nem, a társulási megállapodás pedig a hatékonyságot szolgálná, hiszen bizonyos programokat az egyesület által ajánlott személyekkel együtt próbálnak majd elindítani és működtetni – magyarázta Tóth-Birtan Csaba. Fel is sorolt néhányat: rendfenntartás, köztisztaság, az erőszakos megnyilvánulások visszaszorítása, szelídebb bánásmód az állatokkal és így tovább. Az Amenkha öt alkalmazottal és időnkénti bedolgozókkal fogja ezeket a programokat lebonyolítani, amelyekhez az önkormányzat 90 ezer lejjel járul hozzá. A munkát a Sepsi helyi akciócsoport (román betűszóval GAL) felügyeli és az év végén kiértékeli: ha jó az eredmény, folytatják, ha nem, akkor más módon próbálkoznak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »