Az öregedés leglátványosabb jele

Az öregedés leglátványosabb jele

Az őszülés az öregedés egyik látványos velejárója, egyeseknél azonban korábban, másoknál viszont később szaporodnak meg a fehér hajszálak.

Az ősz hajszálak előbb vagy utóbb mindenkinél megjelennek, az őszülés folyamata azonban mindenkinél kicsit máshogy zajlik le. Miért van, hogy egyesek már a húszas éveik derekán felfedezik az első fehér hajszálakat, míg mások negyvenévesen is fiatalos frizurával rendelkeznek? Íme néhány kevésbé ismert tény az őszülésről! – írja a Házipatika.com.

Az őszülés folyamatát számos tényező befolyásolja, elsősorban azonban a génállományunk határozza meg, hogy mikor kezdődik és milyen gyorsan zajlik le. Ha tehát mindkét szülőnknek korán őszbe borult a haja, valószínűleg a miénk is előbb fog.

Az európai emberek átlagosan a harmincas éveik közepén kezdenek el őszülni. Náluk kicsit később, a harmincas éveik végén jelennek meg az első fehér hajszálak egy átlagos ázsiai embernél, legkésőbb pedig a fekete bőrszínűek őszülnek, az ő hajuk a negyvenes éveik közepéig nem változik. Ugyanilyen arányban jelentkeznek a korai őszülés jelei is: a fehéreknél 20, ázsiaiaknál 25, a feketéknél pedig 30 év körül.

Bizonyos betegségek felgyorsíthatják az őszülés folyamatát. A B12-vitamin hiánya, pajzsmirigyzavar, illetve bizonyos daganatok is állhatnak mögötte. Okozhatja még a vitiligo nevű, szerzett festékhiányos betegség, amelynek során a bőr pigmenttermelő sejtjei valami miatt károsodnak.

Hírdetés

„Megőszülök miatta” – mondjuk gyakran az olyan dolgokra vagy személyekre, amelyek sok bosszúságot okoznak. A stressz azonban nem az őszülést, hanem inkább a hajhullást gyorsítja fel, akár a háromszorosára is. Ez viszont valamennyire az őszülés mértékére is hatással van, hiszen a kihullott hajszál helyére gyakran egy ősz szál nő vissza.

A rendszeres cigarettázás tetőtől talpig hatással van a szervezetünkre, és nemcsak a bőrt, de a hajunkat is „öregbíti”. Kutatások igazolták, hogy akik fiatalkoruktól dohányoznak, két és félszer nagyobb eséllyel őszülnek meg még a harmincas éveik előtt. Emellett az ezüst helyett inkább világos-sárgás színű lesz korral a dohányosok haja.

A néphagyomány úgy tartja, hogy az ősz hajszálakat nem szabad kitépkedni, mert három ősz szál nő a helyére. Ez persze nem igaz, de attól még ne tépkedjük a hajunkat, hiszen az ősz hajszál helyére ugyanolyan nő vissza, vagy rosszabb esetben semmi sem.

Az ősz hajszál nemcsak színében tér el a hagyományostól, de vékonyabb is annál. A még eredeti színű hajszál felszínét ugyanis egy hártya (az úgynevezett kutikula) borítja be, amely védi az UV sugaraktól, a hőtől és más környezeti hatásoktól. Ez a hártya azonban elvékonyodik, a hajszál elveszíti nedvességtartalmát és kiszárad. 

 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »