Az Orbán-kormány már tényleg azzal védi az autópályák kiárusítását, hogy „de a Gyurcsány is”

Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök kormánya 75 évre adta koncesszióba a repülőteret és külföldieknek, devizahitelre adta koncesszióba az M6-os autópályát, amin a magyar állam rengeteget veszített – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

A kormányzat részéről a Párbeszéd korábbi sajtótájékoztatójára reagáltak, ezen Dorosz Dávid, az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy vélekedett, hogy amennyiben megvalósulna a kormány autópályák koncesszióba adására vonatkozó terve, a magyar emberek drágábban használhatnák a gyorsforgalmi úthálózatot, és annak állapota is leromlana.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese közölte, a 2057-ig szóló koncesszió azért is elfogadhatatlan, mert az jelentősen, 4-5 százalékponttal emelné az államadósságot, miközben a „fideszes oligarchákat” gazdagítaná.

Hírdetés

„Ma Gyurcsány Ferenc szövetségesei azért tiltakoznak, mert az új koncessziós pályázat nem devizában van, hanem forintban, így azon magyarok is elindulhatnak. Ha tehetnék, ugyanott folytatnák, ahol abbahagyták: újra külföldi multik kezére adnák az országot” – fogalmazott reakciójában a KTK, csakhogy ezzel több gond is van.

Egyrészt a KTK egészen szürreális valóságábrázolása szerint az ellenzéki politikusok a forint-deviza vonalon fogalmaztak meg kritikát, ami egyszerűen nem történt meg, ezt a kormányzati szervezet találta ki, meglehetősen színvonaltalan módon cinikus fricska helyett egyszerű hazugságot állítva.

Másrészt a külföldi-hazai vonal sem áll meg, hiszen elég valószínű, hogy ebben a projektben is valamelyik hazai strómant fogja a kormányzat kiválasztani, de ez egyáltalán nem biztos annak fényében, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen sem zárta ki a külföldiek bevonását.

Harmadrészt ha az Orbán-kormány döntéseit megmagyarázó szervezet tényleg csak azzal tud érvelni a kabinet egy adott döntése mellett, hogy „de a Gyurcsány is ugyanezt csinálta, csak még rosszabban”, az nem csak meggyőzőnek nem tűnik, de inkább látszik a közpénz egészen perverz módon történő és meglehetősen kontraproduktív elégetésének.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »