Az önkormányzati választások előtt kiásott csatabárd: Sólymos Berényi skalpját követeli

Az önkormányzati választások előtt kiásott csatabárd: Sólymos Berényi skalpját követeli

Megmondom őszintén, nem értem Sólymos Lászlót, pedig ő még a józanabb fazon a Híd-platformban. Nem értem, mire jó az önkormányzati választások évében kiásni a csatabárdot a Szövetségen belül, amikor amúgy se mennek sínen a dolgok.

A volt környezetvédelmi miniszterrel, az utolsó Most-Híd elnökkel „csodák csodájára” a Napunk (DenníkN magyar változata) készített interjút, amelynek fő csapásvonala a következő:

Ha Berényi József félreállna, gyengülne a megosztottság a Szövetségen belül”.

Mondja ezt a Szövetség Országos Tanácsának (OT) elnöke! Miközben sokan vélik úgy, magával a Híddal erősödött a megosztottság a Szövetségben: az Orbán kormánnyal szembeni hidas fenntartások hangsúlyozásával, a liberális elkötelezettség erőszakos előtérbe helyezésének igyekezetével és a hagyományos, konzervatív értékek mellőzésével. Két ellentétes értékrend nehezen fér meg egy közös pártban! Emlékezhetünk, amikor a Szövetség elnöke részt vett a Fidesz kongresszusán, a Híd platformja ezt nehezményezte, vagy amikor a Szövetség MKP-platformja a március 15-ei budapesti békemenetben való részvételre buzdított, ők csöndben maradtak. „Ne árkokat ássunk és falakat állítsunk egymás között” – mondja az interjúban Sólymos. Könnyű ezt kijelenteni, de nem tenni érte semmit, még könnyebb.

Kompromisszumok nélkül ragaszkodni a régi hidas, vegyespárti elképzelésekhez pedig a legkönnyebb. Békétlenséget szítani pedig mások elképzeléseinek felel meg.

A beszélgetés a későbbiekben is a nemzeti irányvonalat képviselő Berényi ellen kívánja hangolni az olvasót, ami Sólymosnak nagyon megfelel, elterelődik így a szó a kormányszerepben eltöltött évek igencsak foghíjas nemzetiségi politikájáról. Ezek szerint vagy rossz lóra tettek a SNS-szel és a Smerrel alkotott közös kormányban, vagy gyengére sikeredett a nyomásgyakorlás. Nem sikerült megoldani a nemzeti szimbólumaink használata körüli vitákat, a kétnyelvűségben sem fejlődtünk sokat, nem beszélve az állampolgársági törvény módosításának elmaradásáról.

Jobban tenné Berényi József, ha félreállna, ahogy a Híd veterán politikusai is félreálltak?

Hírdetés

A megosztottság, amit ő képvisel, ezáltal biztosan gyengülne – kapaszkodik egymásba az újságíró kérdése a válaszadással. Sólymos 1968-ban született, Berényi 1967-ben, ki itt a veterán? Melyikük bukott nagyobbat kampányfőnökként, miniszterként? Melyikük volt Bugár jobbkeze?

Sólymos bevallása szerint hosszú ideig egyik legközelebbi szövetségese volt Bugár Bélának, folyamatosan kapcsolatban voltak és vannak ma is, mindig megbeszélik, mi történik. Azzal a Bugárral, aki hátat fordított az egyesült pártnak, és Simon Zsolttal tárgyalt valószínűleg a Szövetségről vagy a Szövetségen kívüli létről. Ki rombol akkor a Szövetségben?

 Az interjúból az is kiderül, hogy Sólymosnak Tomáš Druckerrel is van élő kapcsolata, ami ugye nem baj, de tudjuk jól, hogy a Most-Híd kacérkodott a legutóbbi választásokon Druckerrel a közös indulást illetően, miközben az MKP-val és az Összefogással alkudozott.

Mégis, mi lehet az oka ennek a nagyfokú Berényi-ellenességnek? Valószínűleg Berényinek a platformok feleslegességére, ezeknek a teljes egység kialakulását hátráltató jellegére vonatkozó kijelentése, miszerint el kell gondolkodni egy platformok nélküli Szövetségen.

Ez verhette ki a biztosítékot a Híd-platformban, veszélyeztetve látták az elődpártjuk utóéletét.

Pedig Berényinek csak két gondja volt az együttműködést illetően: néhány településen a fentről irányított polgármester-jelöltségek, valamint a járási elnökök kiválasztásának módja. De egyiket sem ő teregette ki a sajtó elé, hanem Nagy József és Rigó Konrád, ahelyett, hogy megbeszélték volna a Szövetségen belül. Ezért jogtalan őt békétlenséggel és összeférhetetlenséggel megvádolni.

Egyébként Berényi Józsefet a hétvégén megválasztották a Szövetség galántai járási szervezete elnökének, 51 szavazatból 49-et ő kapott, megyeelnök-jelöltségét pedig 50-en támogatták. Ez azt is jelenti, hogy a konferencia hidas küldöttjeinek nagy többsége is rászavazott. Most akkor mi van? A Galántai járásban elfogadják őt, Sólymos viszont a távozását kívánja az MKP-platform éléről? Egyébként, ha már platformokra játszunk, mi köze ehhez a Hídnak? 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »