Az ombudsman előtt a fiúk HPV elleni oltóprogramból való kizárásának ügye

Az ombudsman előtt a fiúk HPV elleni oltóprogramból való kizárásának ügye

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság panaszt nyújtott be Dr. Székely Lászlóhoz, az alapvető jogok biztosához.  A férfiak egyenjogúságért küzdő civil szervezet amiatt az állami nemi diszkrimináció miatt tett panaszt, amely kizárja a fiúgyermekeket  az ingyenes HPV elleni védőoltás igénylésének lehetőségéből, holott a HPV a fiúkat-férfiakat is veszélyezteti.

A human papilloma vírus számos súlyos, adott esetben akár halálos kimenetelű veszélyt jelenthet a fiúk és a férfiak számára is. A vírusfertőzés olyan betegségeket és fertőzéseket okozhat, mint például a végbélnyílást érintő rosszindulatú elváltozások és daganatok, a hímvesszőrák, a nemi szervek szemölcsei, és a rosszindulatú feji és nyaki daganatok. Ennek ellenére a térítésmentes védőoltást az állam a fiúk számára nem biztosítja a nemi alapon diszkrimináló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet ) 7. § (5)-ös pontja értelmében. A lánygyermekek 12 éves koruk betöltésekor, az általános iskola 7. évfolyamában részesíthetőek iskolai kampányoltás keretében egyéni döntés szerint térítésmentes védőoltásban.

Hírdetés

A fiúk kizárása a térítésmentes iskolai kampányoltásból egyértelműen sérti a fiúgyermekek egyenlő bánásmódhoz való jogát, és mindez egy olyan etikailag és jogilag is kifogásolható gyakorlat, ami nem indokolható a nemek közötti biológiai és fiziológiai különbségekkel. Magyarország Alaptörvényének XV. cikk (2) bekezdése hangsúlyozza, hogy

továbbá az alaptrövény XV. cikk (3) bekezdése is kiemeli a nők és a férfiak egyenlőségét.

A fentiekre való tekintettel azzal a kéréssel fordult a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság az ombudsmanhoz, hogy vizsgálja felül az érintett rendeletet alkotmányossági szempontból, és amennyiben a panaszt megalapozottnak látja, tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy a térítésmentes védőoltás a 12. életévüket betöltött fiúgyermekek számára is elérhető legyen az iskolai kampányoltás keretében.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »