Az oltás után teljesen kihalt magyar falu köszöni, remekül van

Az oltás után teljesen kihalt magyar falu köszöni, remekül van

Nagyon buta, de annál veszélyesebb álhírt terjesztett egy férfi a Facebookon arról, hogy egy magyarországi faluban mindenki meghalt „az oltás”, magyarul a koronavírus elleni vakcina beadása után.

Konkrétan azt írta, hogy az oltás után egy Nyíregyháza közelében lévő kis faluban, Rozsályon mindenki meghalt.

Természetesen ilyen egyáltalán nem történt.

Két okból sem: egyrészt, ilyen nincs. Ha egymillió emberből egy meghal az oltáshoz köthetően, már az világhír szokott lenni, tehát valószínűleg egy zebrán nagyobb eséllyel gázolnak halálra, mint hogy vérrögöt kapjunk a vakcináktól. Épp ezért nyilvánvalóban nem halt meg egy komplett magyar falu, főleg, hogy a sztori alapján ehhez a lakosságának 100 százalékát be kellett oltani, még a vakcinára nem jogosult gyerekeket is, meg azokat is, akik nem kértek védelmet. Kár is folytatni, a hülyeséget nem kell magyarázni.

Egyszerűbb bizonyítékkal járt maga Rozsály község, amikor a megkeresések hatására a hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy még élnek.

Hírdetés

Facebook

Sztolyka Zoltán polgármester azt írta, a hír „természetesen nem igaz, élünk” (…) egyelőre elmarad a feltámadás, mert még élünk”.

Persze akit ez a marhaság egy kicsit jobban megmozgatott, egy netes kereséssel nagyjából egy perc alatt deríthette ki azt is, hogy Rozsály község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, ahogyan Nyíregyháza is, de a helyzet az, hogy a kettő között közel 97 kilométer távolság van, így a város és a falu viszonylatában a „mellett” kifejezés egy kicsit túlzásnak tűnik.

És ebben nem az a szomorú, hogy az álhírt posztoló férfi bűncselekményt követett el, mert az az ő dolga. A probléma az, hogy álhírt, rémhírt terjeszteni miért tilos: mert vannak, akik elhiszik.

Látható, hogy az eredeti poszt alatt is voltak olyan kommentelők (az értelmesebbek mellett), akik rögtön „az emberek felébredéséről” írtak, vagy éppen a médiát nevezték „agymosónak”. Pedig, ha tudnák…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »