Az olaszok betiltották a ChatGPT-t

Az olaszok betiltották a ChatGPT-t Csóka Zsófi2023. 04. 02., v – 12:55

Az ország szerint a chatbot megsértette az adatvédelmi szabályokat.

Olaszország azonnali hatállyal betiltotta az OpenAI által fejlesztett ChatGPT chatbotot, miután az állítólag megsértette az adatvédelmi szabályokat.

Az olasz Nemzeti Adatvédelmi Hatóság szerint március 20-án a ChatGPT-vel egy adatvédelmi incidens történt, mely során a felhasználók beszélgetései és személyes adatai is kiszivároghattak.

Hírdetés

A hatóság továbbá azt is kifogásolja, hogy a szolgáltatás nem tájékoztatja a felhasználokat arról, hogy pontosan milyen adatokat gyűjtenek róluk. A teljes tiltás mellett szólt a jogalap hiánya is, amely indokolná a személyes adatok gyűjtését és tárolását az algoritmus fejlesztése céljából.

Jelenleg az OpenAI nem kezelheti az olasz felhasználók adatait.

A hatóság arra kérte az OpenAI-t, hogy 20 napon belül közölje a helyzet megoldására vonatkozó intézkedéseket. Amennyiben ez nem valósul meg, a hatóság a vállalat éves, globális bevételének akár 4 százalékáig terjedő bírságot szabhat ki a cégre.

A tiltásra azután került sor, hogy az Europol a héten közzétett egy figyelmeztetést a nyelvi modell alapú chatbotok veszélyeivel kapcsolatban, és arra kérték a mesterségesintelligencia-fejlesztőket, hogy legalább fél évig függesszék fel a további fejlesztést a területen.

(24.hu, cszs)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »