Az ógyallai cowgirl

Az ógyallai cowgirl

Az ógyallai cowgirl szaszifanni2023. 02. 02., cs – 10:16

A huszonéves Bartalos Angelika több lábon áll a földön. Angol–német tanári szakon tanul Pozsonyban, nyelviskolában tanít, fotózik és a western lovaglás szerelmese. Mindez nagyon jól megfér egymás mellett szerinte.

 

Tanulsz, fotózol, lovas versenyekre jársz. Hogyan kerítesz minderre időt?
Mivel a suliban ebben a félévben csak a diplomamunkámmal kell foglalkoznom, könnyebb a helyzetem, nem kell bejárnom az egyetemre. Hétköznap a szakdolgozatomat írom, hétvégente pedig egy ranchon oktatok gyerekeket lovagolni, meg segítek a lovak körül. Amikor pedig verseny van, ott vagyok.

Hány éves voltál amikor először ültél lóra?
A szüleim elmondása alapján mindig is nagyon szerettem a lovakat. Egész pici koromból is vannak olyan fotók, amelyeken lóháton ülök. A hétvégi házunkhoz közel van egy lovarda, oda mindig el kellett menni, megnézni a lovakat, tenni a hátukon egy sétakört. Már azt is nagyon szerettem, ha csak a közelükben vagyok. Lovagolni 15 évesen kezdtem. Ekkor már tudatosan kerestem ezt a lehetőséget. Az első diákmunkámat is azon a ranchon kaptam, ahol megtanultam az alapokat. Aztán szép lassan én is elkezdtem oktatni.

Voltak azonban évek, amikor nem a lovakról szóltak a mindennapjaid. Mi történt?
Mikor felvettek az egyetemre, kicsit szünetelt a lovas életem, a tanulásra koncentráltam, éltem a diákéletet, programok szervezésében segédkeztem. A Covid idején találtam újra vissza. Az, hogy sportoljunk, állatokhoz menjünk, a legszigorúbb lezárások időszakában is megengedett volt. Én meg igényeltem, hogy kimozduljak.

Miért pont a western lovaglásra esett a választásod?
Két alap lovaglási stílus van: a western és az angol (persze, ezeknek kismillió ágazata létezik). Az egyik legnagyobb különbség, hogy máshogy néz ki a két nyereg. Amikor lovagolni kezdtem, fogalmam sem volt az eltérésekről. Az egyik nap angol nyereggel tanítottak, a másikon westernnel, majd kérdezték, melyik a kényelmesebb, melyikben érzem jobban magam. A választásom a western nyeregre esett, mert az nagyobb, szinte olyan, mint egy fotel, benne ülve biztonságban érzed magad. Szóval ez egy szerencsés véletlen eredménye.

Mostanra már te is versenyzel, erről mesélj egy kicsit!
Az edzőm egy igazi vándor, a lovaival együtt járja a világot. Neki köszönhető, hogy versenyen is kipróbálhattam magam, ráadásul pont Olaszországban. A western versenyeken belül van egy ún. munkás kategória. Az egész lovaglási forma Amerikában alakult ki, a cowboyoknak ez volt az élete, terelték a teheneket, vadlovakat, ez volt a munkájuk. Azért is olyan kényelmes a western nyereg, mert napokat töltöttek benne a lovasok. A terelés mintájára alakult ki a sportág is. Én a 2X20 Challenge kategóriában mérettettem meg magam, ennek lényege, hogy a csordából le kell választani egy-egy tehenet, és átvezetni őket két kapun. Sok dologra kell figyelni, mert két lovas van a pályán. Több állattal kell egyszerre dolgozni, figyelni kell az időt, a vonalakat, a gyorsaságot. Nem is voltak ilyen ambícióim, de beszippantott.

 

Hírdetés

Én csak mentem a lovak után, a lovak pedig jó emberekhez vezettek el.

Van saját lovad? Mivel jár a lótartás?
Még azon a ranchon, ahol lovagolni kezdtem, volt bértartásban egy lovam. Ez azt jelenti, hogy nem volt az enyém, viszont egy bizonyos összeggel hozzájárultam a tartásához. Felelős voltam érte, fürdettem, gondoskodtam róla. Ez mélyebb kapcsolat, mintha csak egy-egy lovaglásért fizetne az ember. A lótartás összetett dolog, attól függ, milyen céllal tartunk lovat. Ha versenyeztetni szeretnénk, akkor az rengeteg idő, energia és pénz. Az ilyen lovak igazi sportolóként vannak kezelve: edzésre járnak, diétáznak, masszázst kapnak, különféle vitaminokat szednek. A hobbi lótartásnál másra kell figyelni, például, hogy ne lustuljon el a lovunk. Egy ló hatalmas beruházás, de szeretnék majd egy sajátot, igen, ez az egyik legnagyobb álmom. Jó lenne csikó korától felnevelni, tanítani.

Nemcsak törődsz a lovakkal, versenyzel velük, hanem a szállításukban is segítesz. Mindig érdekes, ha lószállítót lát az ember az autópályán.
Két éve szereztem meg a jogosítványt lószállító utánfutóra, de eddig még csak az anyósülésen ültem szállítás közben. Óvatosnak kell lenni, lassabban menni, finoman bevenni a kanyarokat, egyensúlyozni, lassan fékezni, különösen figyelni a megfelelő követési távolságra. Egyébként különböző méretű lószállítók vannak, egész kamionok is. Én még egyszerre csak négy ló szállításában segédkeztem.

Fotózol is, gyakran lovakat, lóversenyeket. Melyik volt korábban: a lovaglás vagy a fotózás?
Egymástól függetlenül jött a kettő, mégis nagyon szépen egybeforrt. Eleinte főleg a természetet fotóztam, például kutyasétáltatás közben. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve elvittem a gépem az egyik lovas edzésre. Annyira tetszettek az edzőmnek a fotók, hogy elhívott magával egy barcelonai versenyre fényképezni. Ezen a téren is egyre többet tanulok. Ami pedig nagyon megtisztelő, hogy tavaly novemberben már a madridi Western Show hivatalos fotósa voltam.

Ne felejtsük el, hogy mindezek mellett még négy nyelven is beszélsz folyékonyan.
Magyarul, szlovákul, angolul és németül beszélek, de szeretnék megtanulni spanyolul és olaszul is. Jelenleg egy online nyelviskolában tanítok angolt. Szeretek tanítani, de ez például a lovasoktatással is összefügg. A nyelvismeret a lovas világban is nagyon hasznos. Szerencsére van átjárhatóság a szenvedélyeim közt.

Kiknek ajánlanád a lovas sportokat?
Az első és legfontosabb az, hogy szeressük a lovakat, az állatokat. Nem szabad félni a munkától sem, hiszen lesz mit csinálni. Nemcsak szép lovas ruhákról, sétalovaglásról szól ez az életforma, hanem a ganézásról, korai kelésekről, piszokról is. Ha esik, ha fúj, a lovat meg kell etetni, foglalkozni kell vele. A lovak csodálatos élőlények, és rengeteg szeretetet tudnak adni, igazi terápiás állatok, jót tesz a közelségük. Több ez, mint hobbi, gondoljunk csak arra a tényre, hogy a lovak átveszik a lovasuk lelki állapotát.

A cowgirl kifejezésnek van egy másodlagos, szexuális jelentése is. Nem kaptál még emiatt beszólásokat?Olyan közegben mozgok és használom ezt a kifejezést, ahol elsősorban tényleg a vadnyugati lovasra gondolnak. A cowboy, tehenészfiú női párja a cowgirl, azaz tehenészlány. Persze, kaptam már egy-két beszólást, de igazából szerencsém van ezzel.

Érdekes

Aki szívesen nézeget lovas fotókat, az látogasson el Angi Instagram oldalára: @angie_graphy_

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2023/5. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »