„Az ő elvük az: ami nem magyar, az idegen, annak mennie kell, azt el kell kergetni”

„Az ő elvük az: ami nem magyar, az idegen, annak mennie kell, azt el kell kergetni”

Budai Lóránt, ellenzéki politikus, egészen pontosan a Jobbik jászberényi elnöke 2016 októberében közösségi oldalán megírta, hogy kapott egy telefonhívást a szolnoki Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folyosójáról, mely szerint rövidesen újabb – közel félszáz – ukrán vendégmunkás érkezik az egyik jászberényi műanyagyárba.

Az egyszerű beszámolót első látásra aránytalan mértékű, szinte pergőtűzszerű fideszes nyilatkozatsorozat követte Pócs János, térségbeli országgyűlési képviselő részéről, aki a bejegyzéssel szemben a helyi és az országos médiában, mi több még a parlamentben is szót emelt.

Kritizálta az ellenzéki néppártot, mert

az ő elvük az, ami nem magyar, az idegen, annak mennie kell, azt el kell kergetni

Elismerte azt is, hogy Jászságba tényleg érkezik néhány „kárpátaljai állampolgár”. Halkan megjegyezzük ugyanakkor, hogy informátoraink szerint a vendégmunkások egyik része tényleg magyarajkú, másik fele azonban magyarul nem annyira beszélő ukrajnai ukrán. Az Index ezzel együtt arról is írt, hogy a helyi Samsung gyárban döntően ukrajnai ukránok dolgoznak.

A fideszes politikus az egyik, a kormány értrendjéhez közelálló rádióban elpanaszolta, hogy a Jobbik azt állította, hogy a megyében a helyi munkáltatók nem helyi embereket alkalmaznak, a jobbikos politikus mindezt folyamatosan, fennhangon hirdetik, folyamatosan uszítják a munkavállalókat a munkáltatók ellen, a munkáltatókat csicskáztatóknak titulálják és a többi.

Hírdetés

Hozzáteszi, hogy a Jobbik mindezt profin csinálja.

Azt alapvető szempontot nem tartják tiszteletben, hogy abba a tenyérbe, ami a kenyeret adja, abba nem köpünk bele

mutatott rá a politikus a feudalizmus vagy a kommunizmus mindennapi gyakorlatában kétségkívül megálló társadalomszervező filozófiára. Hiszen ugyanezt a gumielvet egészen biztosan ellehet lőni a szakszervezetekkel vagy az állami szférában dolgozó kritikusokkal szemben is, bármelyik tekintélyelvű rezsim vagy éppen neoliberális gazdaságpolitikai klíma alatt.

Pócs kacifántos érvelésláncolata szerint azzal, hogy a Jobbik rámutatott az olcsó, ukrajnai vendégmunkások létezésére azzal tulajdonképpen magyar munkahelyeket tesz kockára.

Ennél is lényegesebb, hogy Budai szerint Pócs nem mond igazat, amikor ezeket az állításokat terjeszti, elmondása szerint a Jobbik különösen tiszteletben tartja a tisztességes, családi vállalkozásokat. Érhetetlen az is, hogy a fideszes országgyűlési képviselő alighanem saját maga teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a témáról magasabb szintű kommunikációs csatornákon is beszélni lehessen.

Slusszpoén: Pócs János havi bruttó 365 ezer forintért bérel irodát, az Országgyűlési Hivatalon keresztül éppen attól a műanyagyártó cégtől, amely a hírek szerint ukrán vendégmunkásokat alkalmaz. Így, a láthatóan kiváló kapcsolat miatt emberileg máris érhetőbb, Pócs miért reagálta némileg túl a szóban forgó bejegyzést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »