Az NVB elkaszálta Gyöngyösi Márton népszavazási kezdeményezését az EU-tagság védelméről

Az NVB elkaszálta Gyöngyösi Márton népszavazási kezdeményezését az EU-tagság védelméről

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?”

– így szólt Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és EP-képviselője által népszavazásra javasolt kérdés, de ennek hitelesítését csütörtöki határozatában megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). 11 igen és 2 nem szavazat mellett kaszálták el a még augusztus 8-án benyújtott kezdeményezést.

Hírdetés

A választás.hu oldalon olvasható indoklásból kiderül, hogy a Gyöngyösi-féle kezdeményezés a formai követelményeknek megfelelt, ám a bizottság megállapítása szerint 

a népszavazásra javasolt kérdés nem felel meg az Nsztv. 9. §-a szerinti népszavazási egyértelműség követelményének, amely ok miatt az Nsztv. 11. §-a alapján a kérdés hitelesítését megtagadta.

Ugyanakkor azt is írják, hogy a mai határozat ellen annak a választások hivatalos honlapján való közzétételét követő 15 napon belül az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be az NVB-nél. A bírósági felülvizsgálati kérelemnek legkésőbb október 7-én 16 óráig kell megérkeznie.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »