Az NGO-k támadják Macron cselekvési tervét

Az NGO-k támadják Macron cselekvési tervét

Rengeteg kérdést vet fel a francia köztársasági elnök javaslata.

A nem kormányzati szervezetek (NGO-k) nemtetszését váltotta ki Emmanuel Macron francia elnök csütörtöki bejelentése, miszerint Párizs még idén nyáron a menedékkérelmek elbírálását végző uniós központokat, úgynevezett hot spotokat hoz létre Líbiában.

„A konzervatív szavazóknak odavetett vörös húsként” értelmezték az NGO‑k Emmanuel Macron köztársasági elnök bejelentését, amely szerint afrikai országokban állítana fel hot spotokat. A bejelentett cselekvési tervvel a franciák azt szeretnék elérni, hogy az Európába vágyók ne vállaljanak őrült kockázatot, miközben nem mind jogosultak menekültstátusra, márpedig a nemzetközi jogok szigorúan szabályozzák, mely származási országokból érkezők kaphatnak legális „meghívólevelet” az Európai Unióba.

Hírdetés

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet közleménye szerint a francia elnök bejelentése mindenkit meglepett, ráadásul a részletek ismertetése sem történt meg, így az ügy rengeteg kérdést vet fel. Marine de Haas, a Cimade civil szervezet európai ügyekért felelős szakembere azt vetette a francia elnök szemére, hogy a terv semmi mást nem jelent, mint a menedékkérelem kiszervezését Európán kívülre. „Ez az ötlet azon alapszik, hogy mihamarabb beavatkozzanak a migránsok szortírozásába. Választás a barátságos menedékkérők és a gonosz gazdasági migránsok között. Mintha ez ilyen egyszerű lenne” – fogalmazott a szakember.

Az Oxfam nemzetközi humanitárius civil szervezet közleményében azt hangsúlyozta, hogy a Macron által felvázolt program szerint Franciaország valószínűleg nem képes garantálni a menedékkérők jogait. Szerintük azonban a „biztonság és az emberi jogok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a migránsok tisztességes és hatékony módon kérhessenek menedéket”. Mint megjegyzik, a Líbiából érkező menekültek általában gyilkosságokról, szexuá­lis bántalmazásokról és kínzásokról számolnak be, Európának pedig nincs joga megakadályozni őket abban, hogy elmeneküljenek az effajta atrocitások elől. „Európa saját talaján sem tartja tiszteletben a menedékkérők alapvető jogait” – zárják közleményüket.

A Pro Asyl emberi jogi szervezet szintén élesen bírálta Macron javaslatát. „Teljességgel tisztázatlan, hogy ez miként volna megvalósítható emberhez méltó körülmények között és a menekültek helyzetére vonatkozó genfi egyezmény tiszteletben tartásával” – hangoztatta Bernd Mesovic, a szervezet jogpolitikai szakértője.
Az Élysée-palota csütörtök esti közleménye egyébként Macron szavainál részletesebben ismertette a tervezetet: eszerint Franciaország augusztusban küldöttséget meneszt Líbiába, Nigerbe és Csádba, hogy tanulmányozza a terv kivitelezhetőségét. „Azonosítottunk egy övezetet, amely Líbia déli, Niger északkeleti, valamint Csád északi részét foglalja magában”, amelyben a tervek szerint létrehozzuk a Francia Menekült- és Hontalanvédelmi Hivatal (OFPRA) ezen előretolt központjait” – olvasható a kommünikében, amely arra is kitér, Líbiában biztonsági okok miatt egyelőre nincs lehetőség hot spotok kiépítésére.

Értesülések szerint Brüsszelt is váratlanul érte Macron kezdeményezése. Az Európai Bizottság egyik szóvivője szerint egyelőre nem tudnak nyilatkozni az ügyben, amit azzal indokolt, hogy nem állnak rendelkezésre részletek a javaslatról. A bizottság azonban kész mindennemű párbeszédre – tette hozzá. A német kormány szóvivője Macron javaslatával összefüggésben elmondta: Berlin az uniós tagállamokkal, különösen Franciaországgal és Olaszországgal arra törekszik, hogy gátat szabjon az illegális migrációnak a Földközi-tenger középső részén. „Ezt a célt szolgálja a francia elnök legutóbbi javaslata is, amely az illegális migráció legfőbb tranzitországát, Líbiát célozza. A német kormány pedig részletesen meg fogja vizsgálni ezt a javaslatot” – fűzte hozzá. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter és Christian Kern osztrák kancellár viszont méltatta Macron bejelentését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »