Az MKP kezdeményezésére tárgyalt a három párt, de továbbra sincs megegyezés az arányokban

Az MKP kezdeményezésére tárgyalt a három párt, de továbbra sincs megegyezés az arányokban

A három magyar párt keddi tárgyalásán sem született áttörés.

Forró Krisztián, az MKP elnöke megkeresésünkre elmondta, az általa kezdeményezett találkozóra a Most-Híd és az Összefogás is elfogadta a meghívást.

Az MKP két konstruktív javaslattal érkezett a tárgyalásra, amelyek az egységes párt morális tisztaságát, illetve az előválasztás kérdését érintették” – hangsúlyozta az MKP elnöke.

MKP: Az előválasztásnak a parlamenti listaállítás előtt van az ideje

Az MKP álláspontja szerint a demokratikus világban nincs példa arra, hogy egy új párt vezetőségét, elnökét és szervezeteit pártonkívüliek határozzák meg.

“Az előválasztás újszerűségét és a választók igényének figyelembevételét ugyanakkor fontosnak tartjuk, ezért javasoltuk, hogy a parlamenti választás előtti listaállításnál a listavezetőt a választók bevonásával indítsuk” – tette hozzá Forró Krisztián.

„Az Összefogás a mai tárgyalásra egy ütemtervvel érkezett, ami indokolt, hiszen ennek pontjai az eddigi tárgyalások során is megjelentek. Továbbra is úgy tűnik, hogy az arányok kérdése az, amiben nincs megegyezés” – fogalmazott az MKP elnöke.

„A tárgyaló felek megegyeztek, hogy az elnökségeik elé terjesztik a tárgyaláson elhangzottakat, és jövő hét csütörtökön folytatják a tárgyalásokat – hangsúlyozta Forró.

Értetlenül állunk az Összefogás újabb egyoldalú állásfoglalása, Facebook-bejegyzése fölött, amely a decemberi viselkedésük folytatásának tűnik.” – tette hozzá Forró Krisztián kérdésünkre, hogyan reagál az Összefogás mai nyilatkozatára.

Az Összefogás vagy a pozíciók negyedrészéhez, vagy az előválasztáshoz ragaszkodik

Hírdetés

Az Összefogás nyilatkozatot juttatot el szerkesztőségünkbe, amelyben hangsúlyozzák, “már egyik partner sem utasítja el az előválasztást – ami a választókra bízná az erőviszonyok eldöntését. Ennek megvalósításáról további egyeztetéseket kell tartani”.

“Az Összefogás szorgalmazta, hogy ezek tisztázása mellett érdemi közös szakmai munkát folytasson a három párt a választókat érintő kérdésekben” – áll a nyilatkozatban.

Az arányokban továbbra sincs egyezség. A Híd ragaszkodik az egyharmadhoz, az Összefogás az előválasztás mellőzése esetén kompromisszumos javaslatként megelégedne a negyed részvétellel is.

Az ellentét feloldására javaslatunk továbbra is a választók bevonása az új párt alakításába, a Most-Híd javaslata pedig a kétpárti egyezség, azzal, hogy az MKP döntse el, kit akar kizárni az együttműködésből” – zárul az Összefogás nyilatkozata.

Sólymos László: Az Összefogás piszkos játékot játszik

“Az, hogy a decemberi botrányos Facebook-bejegyzés és sajtótájékoztató után ma a tárgyalásokat követően egy újabb Összefogás bejegyzés született a szociális hálón, piszkos játéknak gondolom, mert az állítások nem fedik a tárgyaláson elhangzottakat – mondta el megkeresésünkre Sólymos László, a Most-Híd elnöke.

Sólymos szerint nem igaz, amit állítanak, hogy “a Most-Híd javaslata pedig a kétpárti egyezség, azzal, hogy az MKP döntse el, kit akar kizárni az együttműködésből.”

“Igaz viszont, és ezt el is mondtuk, hogy minden párt előtt ott áll a döntés, egyedül vagy szövetségben folytatja tovább, és az is, hogy mindhárom párt tehet lépéseket a hármas egyezség érdekében”
– tette hozzá Sólymos.

“Az Összefogás visszakanyarodott az ún. előválasztásokhoz. Annak alapján, amit nagyvonalakban felvázoltak, például el tudom képzelni azt, hogy a választók előválasztáson döntsék el, ki vezesse az új párt parlamenti listáját. De azt, hogy a párt vezetéséről, a párt struktúrájáról előválasztáson döntsünk, irreálisnak tartom” – hangsúlyozta a Most-Híd elnöke.

Az arányokban nekünk kell megegyeznünk, és ezt nem görgethetjük magunk előtt a végtelenségig, mert még nagyon sok munka vár ránk. Minden egyéb kérdés, ami a mai tárgyalás során felmerült, menet közben, a pártépítés során megoldható” – mondta Sólymos.

Annyiban állapodtak meg, hogy a mai tárgyalásokat követően egymás álláspontját a felek elnökségeiken vitatják meg, és az eredményről jövő hét csütörtökön tárgyalnak újra – tette hozzá a Most-Híd elnöke.

Ma7

The post Az MKP kezdeményezésére tárgyalt a három párt, de továbbra sincs megegyezés az arányokban appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »