Az M1 híradójának esete a zöld-fehér-piros iráni zászlóval

A M1 tegnap esti híradója kiemelt hírként foglalkozott az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) és az Izrael közti tűzszüneti és fogolycsere-egyezményre irányuló tárgyalásokkal. A Híradó a cionista elvárásoknak megfelelően ezúttal is bőszen terroristázta a Hamászt, dacára annak, hogy a „jogos önvédelmet gyakorló” izraeli hadsereg eddig közel 38 ezer palesztin civilt gyilkolt meg a mostani háború során. A Hamász és az Izrael közti, egyébként közvetítőkön keresztül folyó tárgyalások ismertetése közben a palesztin ellenállási mozgalom zászlója helyett az iráni zászlót tették ki.

A „királyi tévé” híradója, akárcsak a legtöbb „magyar” hírszolgáltató, a kormány Izrael-barát, elfogult külpolitikai irányvonalának megfelelően a Gázai övezetbeli háborúval kapcsolatos hír kifejtésekor bőszen terroristázta azt a Hamászt, amely valójában felszabadító háborút vív egy megszálló és a palesztin népet a szülőföldjéről elűző, életterét, természeti kincseit, forrásait zsidótelepítéssel fokozatosan kisajátító ország, s egyben a világ egyik legerősebb, legjobban felszerelt hadserege ellen.

Igen, az M1 híradója és a hasonszőrű magyarországi hírszolgáltatók szerint a terrorszervezet az Iszlám Ellenállási Mozgalom, s nem pedig csak a most zajló Gázai övezetbeli háború folyamán eddig közel 38 ezer palesztin civilt meggyilkoló, s mintegy 60 ezret súlyosan megsebesítő izraeli hadsereg, valamint a vele vállvetve gyilkolászó rendőrségi különleges egység (Jámám), a Belbiztonsági Szolgálat (Sabak) és a magát öltözékében palesztinnak álcázó egység (Miszta’aravim).

De térjünk vissza a M1 tegnap esti híradójának a Hamász és Izrael közti (Katar, az USA és Egyiptom közvetítésével) folyó alkudozások tálalásához, pontosabban annak képi illusztrálásához. Bevett szokás a világon mindenütt, hogy két egymással szembenálló fél vitája, fegyveres küzdelme fejleményeinek ismertetésekor a képernyőn megjelenítik kettőjük egymásnak feszülő, az ellenségeskedés súlyosságát érzékeltetve szakadozott, töredezett zászlaját vagy címerét, logóját. Ez utóbbi történt tegnap este is a Híradóban: feltűnt a Dávid-csillagos izraeli, míg tőle jobbra az Iráni Iszlám Köztársaság zöld fehér piros zászlója…

M1 Híradó szerkesztői tehát nem ismerik a témát, amivel foglalkoznak. De idézhetnénk itt stílszerűen Kocsi Sebestyén István református papnak, a debreceni református kollégium tudós tanárának a XVIII-XIX. század fordulójának éveiben mondott, mára szállóigévé vált mondását is: Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul! Pontosabban, ne beszéljen perzsául, merthogy a Híradó pártszolgálatos katonái a palesztin Hamász zászlaja helyett az egyébként nem arab ország, Irán zászlaját biggyesztették az izraeli mellé. Arról nem is beszélve, hogy a Gázai övezetbeli háború vonatkozásában a földrajzi irányt figyelembe véve az izraeli zászlót a jobboldalra, míg a Hamászét a baloldalra kellett volna elhelyezni.

Hírdetés

De hogy a Híradó tájékozott munkatársai a jövőben ne zagyválják össze az Iráni Iszlám Köztársaság zászlaját a Hamaszéval, röviden ismertetjük a kettő közötti különbséget. Portálunk köszönetet természetesen nem vár tőlük.

A zöld-fehér-piros iráni zászló középső, fehér sávjának közepén öt, piros színű vonalból alkotott embléma látható, amely az iszlám öt alappillérét (hitvallás, ima, alamizsnaadás a szegényeknek, böjt és a mekkai zarándoklat) jelképezi, de a vonalak egyben az öt betűből álló Allah szót is kiadják. Az iráni zászló felső, zöld sávjának alsó szélébe, jobbról balra haladva, kufikus, kalligrafikus arab betűkkel az Alláhu akbar (= Isten a legnagyobb) arab nyelvű kifejezés van írva, egymásután 11-szer. A zászló alsó, piros sávjának felső szélébe szintén az Alláhu akbar kifejezés van írva, ugyancsak 11-szer. Az Alláhu akbar tehát összesen 22-szer van beírva, ami azt üzeni, hogy a Rubolláh Homeini ajatolláh vezette iszlám forradalom az iráni naptár szerinti 1357. év, bahman hó 22-én (a Gergely-naptár szerinti 1979. február 11.) győzött Iránban.

A Hamász zászlója az irániénál egyszerűbb: zöld alapon fehér színű, kalligrafikus arab írással az iszlám hitvallása (a sahádá) olvasható, amely magyarul így hangzik: Tanúsítom, hogy nincs más Isten Allahon kívül, és tanúsítom, hogy Mohamed Isten küldötte. Nos, a Híradó szerkesztőinek ez utóbbi zászlót kellett volna kitenni az izraeli mellé, nem pedig az iránit.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »