Az izraeli pénzügyminiszter tagadja a palesztin nép létezését

Az izraeli pénzügyminiszter tagadja a palesztin nép létezését

2023. 03. 23.

Rasszista kijelentést tett Izrael szélsőjobboldali pénzügyminisztere: a hétvégén ugyanis kijelentette, szerinte nem létezik olyan, hogy palesztin nép, sem pedig nemzet.

A CNN jelentése szerint az Egyesült Államok is felkapta a fejét az izraeli pénzügyminiszter, Bezalel Smotrich hétvégi kijelentésére, melyben kijelentette, tagadja a palesztin nép, vagy nemzet létezését. E kijelentés alig pár héttel azután hangzott el részéről, hogy arra szólított fel, “töröljenek el” egy palesztin várost.

A zsidó nacionalista politikus azzal érvelt, a palesztin nemzetiség gondolata a múlt században, a mai Izrael megalapítására irányuló cionista mozgalomra válaszul született. Beszédében azt mondta ugyanis:

“Ki volt az első palesztin király? Milyen nyelve van a palesztinoknak? Volt-e valaha palesztin pénznem? Van-e palesztin történelem vagy kultúra? Semmi. Nincs ilyen, hogy palesztin.”

Hírdetés

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője hétfőn nyilvánosan is reagált e megjegyzésekre, s kiemelte, az ilyen jellegű megszólalások egyáltalán nem segítenek a térségben egyre súlyosbodó feszültséges csillapításában. Kirby egy izraeli csatornának is nyilatkozott az ügyben:

“Teljes mértékben tiltakozunk az efféle nyelvezet ellen. És ismétlem: ez egyáltalán nem segít a feszültségek enyhítésében sem pedig abban, hogy egy életképes kétállami megoldást találjunk. Nem akarunk olyan retorikát, vagy akciót látni, ami útjában állhat, vagy akadályozhatja az életképes megoldást.”

A Palesztin Hatóság elnöksége is reagált és “rasszistának” nevezte Smotrich megjegyzéseit, sőt, a “történelem meghamisítására tett kísérletnek minősítette az izraeli pénzügyminiszter kijelentéseit. Egy közleményben pedig azt is kijelentették, hogy a palesztin nép “mindig is ezen a földön létezett”.

Liner nyomán

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »