„Az Isten verje meg” – folytatódik a mészárlás

„Az Isten verje meg” – folytatódik a mészárlás

Folytatja a mészárlást az Iszlám Állam az iraki Moszulnál, és vegyi fegyvereket halmoz fel a civilek lakta területeken – közölte az ENSZ emberi jogi szóvivője. A város közelében mintegy száz holttestet rejtő tömegsírt találtak. Az iraki hadseregnek egyelőre csupán a város kis részébe sikerült bejutnia, a többi továbbra is a terrorszervezet kezén van.

Fiáért aggódik egy apa Moszulban, akit még korábban egy bomba sebesített meg, de az Iszlám Állam uralma miatt máig nem kapott megfelelő kezelést: „Elkezdett játszani egy hazahozott bombával, ami végül felrobbant, és megsebesítette a bátyját és az anyját. Az anyja testébe repesz ment, a testvére lába pedig eltörött” – mondta a moszuli lakos.

Helyszíni beszámolók szerint a városban és környékén számos embernek lenne szüksége orvosi segítségre. Azóta nem kaptak megfelelő ellátást, amióta 2014-ben a dzsihadista szervezet elfoglalta a várost. A helyiek Daesh-nek nevezik a szervezetet. „Az Isten verje meg a Daesh-t. Nekik semmi közük az iszlámhoz, ez mind hazugság. Azt mondják magukról, hogy muszlimok, de nem azok” – fakadt ki egy gazdálkodó.

Hírdetés

Az iraki hadsereg négy héttel ezelőtt indított támadást a terrorszervezet iraki fővárosának számító Moszul visszafoglalásra. A százezer fős offenzívát a kurdok és az amerikaiak is támogatják, egyelőre azonban a városnak csupán kis részébe sikerült bevonulni.

„Az Iszlám Állam katonáit támadjuk a gyorsreagálású csapatunkkal. Már nem sok van hátra, az összeset elfogjuk. Azt a jó hírt akarjuk meghozni a moszuli embereknek, hogy mindenkit felszabadítunk” – nyilatkozta egy katona.

Az ostromnak civil áldozatai is vannak, tízezrek elmenekültek. Eközben az Iszlám Állam tömeges kivégzéseket hajt végre: egy Moszultól 30 kilométerre fekvő városban száz holttestre bukkantak egy tömegsírban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »