Az iskolák várhatóan április 19-től áttérhetnek a regionális COVID-automata szerinti működésre

Az iskolák várhatóan április 19-től áttérhetnek a regionális COVID-automata szerinti működésre

Az iskolák elsőbbséget élveznek az intézkedések enyhítésekor – mondta az Eduard Heger (OĽANO) vezette új kormánykabinet szerdai, első ülése után Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

Gröhling a héten bejelenti, hogyan fognak a továbbiakban működni az iskolák. A miniszter tájékoztatása szerint a kérdésről tárgyalni fog a járványügyi bizottság. Ha kedvezően alakul a járványügyi helyzet Szlovákiában, április 19-én bordó színű besorolásba kerül az ország.

„Bár Szlovákia még a fekete zónában van, a járványügyi szakemberekkel folytatott megbeszélés alapján az oktatási intézmények április 19-től a regionális helyzet alapján működhetnek” – mondta a miniszter.

Hírdetés

Az iskolákra vonatkozó rendelkezések április 11-ig, vasárnapig érvényesek. Gröhling tájékoztatása szerint szerdán vagy csütörtökön (április 8.) közzéteszik a következő héttől érvényes szabályokat. Hozzátette, örülne, ha a pedagógusok oltása befejeződne, és szeptemberre, az új tanévkezdésig megkapnák a vakcinát.

A miniszter úgy véli, a gargarizálós tesztek mellett szükség lenne még gyorsabb tesztekre is. „Ha valóban megnyitjuk az iskolákat április 19-től, gargalizálós teszteket fogunk használni. Örülök, hogy a kísérleti szakasz lezárult” – mondta az oktatási miniszter. Mint hozzátette, az ilyen típusú tesztek során felmerült problémák kiküszöbölésén dolgoznak. Gröhling tájékoztatása szerint a megvásárolt egymillió darab tesztből körülbelül 20 ezret használtak fel. Gröhling szerint az iskolákban alkalmazandó tesztelési stratégiát is felülvizsgálják.

Az iskolai szemafor továbbra is működni fog, ami azt jelenti, hogy ha „mini járványgócok” keletkeznének, az osztályt, vagy az egész iskolát bezárják – mondta a miniszter.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »