Az irgalmasság üzenetével Krakkóban – A Fekete Madonna-zarándoklat második napja

Az irgalmasság üzenetével Krakkóban – A Fekete Madonna-zarándoklat második napja

A Misszió Tours által szervezett Fekete Madonna-zarándoklat második napján, június 21-én a Budapestről és Erdélyből érkezett magyar hívek és a lelkivezetők a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilikánál találkoztak, és a magyar kápolnában együtt ünnepeltek a főpásztori szentmisén, amelyen részt vett Marek Jędraszewski krakkói érsek is.

A Budapestről és Erdélyből busszal érkezett zarándokok az Isteni Irgalmasság-bazilikához menet Aranka Małkiewicz turisztikai referens vezetésével megtekintették azt a katonatemetőt, amelyet egy kolostorból átalakított hadikórház helyén létesítettek, s amit a világháborúban itt elhunyt katonák – köztük számos magyar katona – emlékére hoztak létre.

Ezután a zarándokok szentmisén vettek részt; a több mint kétszáz hívő az Isteni Irgalmasság-bazilika egységes kihangosítással ellátott magyar, szlovák és német kápolnában foglalt helyet, rálátva a központi liturgikus térre.

A szentmise elején Marek Jędraszewski krakkói érsek köszöntötte a jelenlévőket, köztük a szertartás főcelebránsát, Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspököt, a magyar zarándoklat többi papi vezetőjét, a kegyhely igazgatóját (kusztos) és a krakkói magyar konzult.

Marek Jędraszewski érsek hangsúlyozta, hogy „a lengyel és a magyar nemzet ezer éve összekapcsolódik egymással, a kereszténység felvételének szép kezdete óta – nemcsak az uralkodóik, hanem a szentjeik által is”. Külön említette Szent Hedviget, Szent Kingát, Boldog Jolánt és Szent Lászlót.

A főpásztor arról is beszélt, hogy Szent Fausztina nővér, aki az isteni irgalmasság üzenetét közvetítette a világ számára,

Bő fél évszázaddal később, 2002-ben Szent II. János Pál pápa felszentelte az Isteni Irgalmasság-bazilikát és felajánlotta a világot az Isteni Irgalmasságnak.

Azóta eltelt húsz év, és ismét háború dúl, most éppen Ukrajnában, de Isten irgalmasságában ma sem kételkedhetünk – folytatta a krakkói érsek. – Szörnyű, hogy ebben a háborúban mennyi gyermek szenved, ugyanakkor az irgalmasság is megmutatkozik: őket és a többi menekültet kezdettől fogva befogadja az Ukrajnával szomszédos Lengyelország és Magyarország is.

Annak az esztendeje, amikor megmutatkozik, hogy nemcsak magunk számára kérjük az irgalmat, hanem mások számára is közvetítjük – hangsúlyozta a főpásztor.

A krakkói érsek beszéde végén az Úr áldását kérte minden zarándokra, hogy a „Jézusom, bízom benned” fohásszal a szívükben teljesítsék keresztény küldetésüket.

Hírdetés

Marek Jędraszewski beszéde után a krakkói magyar konzul köszöntötte a jelenlévőket. Örömét fejezte ki, hogy a világjárvány miatt előírt karantén után ismét zarándokokat üdvözölhet. A konzul jóvoltából a huszonöt évvel ezelőtt oltárra emelt Szent Hedvig emlékére készült szentképeket vehettek át a magyar hívek.

Tamás József püspök megköszönte az érsek és a konzul szavait, áldást kért a krakkói főpásztor szolgálatára, és azért fohászkodott, hogy a lengyel nép megmaradjon Jézus szeretetében. Elmondta, hogy a 2011-ben elkezdődött, a Misszió Tours által szervezett lengyelországi zarándoklatok célja, hogy a magyar nép lelkileg megújuljon, elmélyüljön a lengyel–magyar barátság, és ebben az évben az is, hogy befejeződjön az ukrajnai háború és a pandémia pusztítása. Ezekiel próféta szavaira utalva a nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök hozzátette:

Tamás József a szentmise homíliájában örömét és háláját fejezte ki, hogy az Isteni Irgalmasság-bazilikában megépülhetett a magyar kápolna, amelyet 2004. október 9-én Erdő Péter bíboros, prímás szentelt fel, s melynek falain magyar szentek, boldogok, valamint reménybeli boldogok képei láthatók.

Isten legszebb tulajdonsága az irgalmassága, nem taszította el magától véglegesen a bűnös embert, nem mondott le róla, hanem elküldte a Megváltót. Üdvösségünk története az Isten irgalmasságának története – mondta a püspök. – Ugyanakkor a mai ember nem akar tudni a bűnről, a gonoszságról, az „ártatlanság őrületében” él; azt mondja, a bűn nem létezik, és ezzel önmagát csapja be. Mert az Isteni Irgalmasság éppen azt célozza, hogy az Isten előtti igaz magatartás nem a farizeusé, hanem a bűnbánó vámosé, aki azt mondja, Uram irgalmazz nekem, s ezáltal elnyeri a kegyelmet.

s nekünk engedelmeskednünk kell, hogy ő lehessen minden mindenben, s az életünkben is ő legyen a minden – zárta beszédét Tamás József püspök.

A szentmise után a krakkói kegyhely igazgatója köszöntötte a magyar zarándokokat. A harmadik éve a hivatalában lévő kusztos meghívta a jelenlévőket a bazilika felszentelésének 20. évfordulójára, amelyet idén augusztusban ünnepelnek. A kegyhelyigazgató Szent II. János Pál pápa szavaira emlékeztetett:

A szentmisét követően a Fekete Madonna-zarándoklat résztvevői megkoszorúzták Mindszenty József bíboros az Isteni Irgalmasság-bazilika bejáratánál, a magyar kápolna közelében a közelmúltban felállított szobrát. A zarándokok a bíboros boldoggá avatásáért is imádkoztak.

A buszos zarándoklat következő állomása Częstochowa, a világhírű kegyhely – a Fekete Madonna ikonjával.

A Fekete Madonna-zarándoklatról szóló beszámolónkat hamarosan folytatjuk.

Szerző: Körössy László

Fotó: Gieszer Richárd

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »