Az infektológus szerint csak egy teszt képes megkülönböztetni a COVID-19-et az influenzától, a tünetek hasonlóak

Az infektológus szerint csak egy teszt képes megkülönböztetni a COVID-19-et az influenzától, a tünetek hasonlóak

A COVID-19 és más légúti betegségek számos tünete megegyezik, klinikailag még egy tapasztalt orvos sem tudja megkülönböztetni őket. Csak egy teszt tudja megerősíteni, hogy milyen betegségről van szó. Ezt Pavol Jarčuška, a Szlovák Infektológiai Társaságának elnöke, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház infektológiai klinikájának vezetője mondta a TASR-nek.

„Klinikailag még a legtapasztaltabb orvos sem tudja megmondani a különbséget. Ma már erre vannak a tesztjeink. Vannak antigéntesztjeink, amelyek megerősítik a COVID-19-et, de vannak olyanok is, amelyek megerősítik az influenzát és az influenza B-t. Ezek a tesztek ma már általánosan elérhetőek és viszonylag olcsók”

– jegyezte meg a szakértő.

Szerinte a koronavírus legújabb változatát is nehéz megkülönböztetni a korábbiaktól. „Fejlődési szempontból nagyon hasonló, és szinte ugyanúgy nyilvánul meg, mint az Omikron variáns összes korábbi változata vagy mutációja” – magyarázta Jarčuška.

Hírdetés

Elmondta, hogy a tünetek közé elsősorban a felső légúti fertőzés, a köhögés, illetve az emelkedett testhőmérséklet tartozik. „Mi többször észleltünk torokfájást és hurutos tüneteket, azaz orrfolyást és égő szemeket, egyes betegeknél izom- és ízületi fájdalmak jelentkeznek, de vannak olyan betegek is, akiknek hasmenése van” – tette hozzá.

A múlt héten a Szlovák Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) 650 COVID-19-es megbetegedést regisztrált. Az azt megelőző naptári héten 468-an voltak. „Valószínűleg magasabb a tényleges COVID-19-ben megbetegedettek száma, és az előrehaladott őszi időszak miatt a légúti megbetegedések előfordulása is növekedni fog. Jelenleg nem minden pozitív COVID-tesztet jelentenek be” – jegyezte meg a hivatal az interneten.

Ha valaki megbetegszik, az ÚVZ az otthonmaradást, az orvosi utasítások betartását és a betegség alapos kikezelését javasolja. „Ha nem tud otthon maradni, például azért, mert gyógyszerért kell mennie, akkor ügyeljen a megfelelően felhelyezett reszpirátorra” – tette hozzá. A betegség ideje alatt a fertőzött nem találkozhat háztartáson kívüli emberekkel. „Lehetőség szerint betegség esetén korlátozza a kapcsolatot szeretteivel, akikkel egy háztartásban él” – mutatott rá az ÚVZ. Szerinte az érintési felületek rendszeres fertőtlenítése és az alapos szellőztetésea is fontos. Emellett az alapos kézhigiéniát is kiemelte.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »