Az igazi szuperemberek köztünk élnek

Az igazi szuperemberek köztünk élnek

Belegondoltak már valamikor, milyen lenne, ha a Hollywoodban készített szuperhős filmek szuperemberei a valóságban is léteznének? Nos, az az igazság, hogy léteznek. Ha nem is éppen testre feszülő kosztümben, és nem is teljesen olyan szuperképességekkel, mint a filmbéli Superman vagy az X-Men-ek valamelyike, de jó pár ember él a Földön elképesztő adottságok birtokában. Ez az írásunk éppen róluk szól. 

Stephen Wiltshire, egy rendkívüli emlékezőtehetséggel rendelkező brit művész. Nagyszerű memóriájának köszönhetően elég egyszer madártávlatból megfigyelnie egy várost ahhoz, hogy utána képes legyen azt teljes pontossággal lerajzolni. A sikeréhez azonban göröngyös út vezetett, a gyermekként néma alkotót, aki sokáig elzárkózott az emberi kapcsolatoktól, hároméves korában autistaként diagnosztizálták. Az iskolában egyik tanára figyelt fel arra, hogy a fiatal fiú nagyon szeret rajzolni. Stephen ennek köszönhetően, először rajzokkal, később pedig szavakkal tanult meg kommunikálni. Már hét éves korától számos rajzversenyen vett részt, aminek következtében a médiában is népszerűvé lett, mint Nagy Britannia legjobb gyermek művésze. Wiltshire a nagyvárosokról készült művei miatt vált igazán híressé, London, Párizs, New York és Tokió csak néhány a sok város közül melyeket lerajzolt és alkotásai csakugyan megdöbbentő képességekről adnak tanúbizonyságot.

Machii Isao egy tradicionális japán kardforgató technika, az iaidó harcistílus mestere. Elképesztő gyorsasága miatt Machii számos Guinnes rekordot tudhat magáénak, mint „A leggyorsabb 1000 harcművészeti kardforgatás”, vagy „A leggyorsabb repülő teniszlabda (820km/h) kettévágása”. Mégis, a legismertebb rekordja egy BB golyó kettévágása katanával. A BB golyók általában acélból vagy műanyagból készült, kevesebb, mint 5 mm átmérőjű lövedékek.

Egy rekordkísérlet alkalmával egy ilyen lövedéket lőttek ki 20 méter távolságból körülbelül 500 km/h sebességgel Machii felé, aki azt látványos pontossággal szelte ketté szamurájkardjával. A golyó olyan gyorsan repült, hogy azt emberi tekintet – mármint Machii tekintetén kívül – nem tudta szemmel követni, ezért a rekordkísérlet során egy 250- szeres lassítású kamerát használtak, hogy fel tudják venni a mozzanatot.

Veronica Seider az egykori Nyugat-Németországban született 1951-ben. Gyermekkora tejesen normálisan telt, azonban, mikor Stuttgart-ban elkezdte az egyetemet, feltűnt neki, hogy látásában van valami különleges. Kíváncsisága nem hagyta nyugodni, ezért felkereste az egyetem kutatóit, hogy kivizsgálják.

Hírdetés

Kiderült, hogy a hölgy hússzor jobban lát, mint egy átlagos ember, sőt, akár 1.6 kilométerről képes felismerni egy emberi arcot. De ez még nem minden, a televízió képernyőjén lévő pixelek háromszínű felbontását is tökéletesen látja. Rendkívüli képessége ellenére Seider szeretett volna normális életet élni és elkerülni a hírnevet, ezért a fogászati hivatást választotta.

Egyiptom fővárosában, Kairóban él Karim Hussein, akit csupán Pharaoh-ként emlegetnek a helyiek. A szegénynegyedben élő férfi már korán észrevette, hogy testében van valami szokatlan. Nagyjából hétéves korában történt, hogy miközben tejet ivott, eltört kezében a pohár. Karim erre úgy reagált, hogy fogta magát és megette az üvegszilánkokat. „A kezemről kezdtem el enni az üveget, és a mai napig három-négy csészével elfogyasztok reggelire. Egy nap, amikor a borbélynál voltam, elvettem a borbélytól a borotvát, és megettem.” – nyilatkozta a Reuters-nek.

Mikor szülei felfedezték különleges képességét, több orvossal is kivizsgáltatták. Megállapításaik szerint Hussein egyik rendkívüli adottsága, hogy meg tudja emészteni az üveget, a vasat, és még sok más anyagot. A férfi azonban nem csak belülről sérthetetlen, képes különösebb látható sérülés nélkül üvegszilánkokon feküdni, elviselni azt ahogy kalapáccsal széttörnek rajta egy betondarabot és a fogaival még autókat is képes elhúzni. Karim azt reméli, hogy egy napon felfedezik a tehetségét és aztán már nem csak az utcán tud majd bemutatókat tartani. Mint mondta az így keresett pénzt árvaházaknak és gyermekkorházaknak tervezi adományozni.

A jelenleg nyugdíjas Joy Milne Skóciában dolgozott ápolónőként és mindig is érzékeny szaglással rendelkezett. Egynapon a férje elkezdett, a hölgy állítása szerint, erős pézsmaszagot árasztani, amely ugyan zavarta, de nem tulajdonított neki különösebb figyelmet. 10 évvel később azonban a férjét Parkinson-kórral diagnosztizálták és egy összejövetelen, ahol a hozzá hasonló betegeknek nyújtottak lelki támogatást pontosan ugyanazt a szagot érezte mindenhol. 

Milne férje 2015-ben elhunyt, de megígértette feleségével, hogy kivizsgáltatja furcsa képességét és megpróbál segíteni másokon. A hölgy szaglását a Manchester Egyetemen kezdték el kutatni, s ezeknek a vizsgálatoknak köszönhetően 2019-ben megalkottak egy tesztet, ami segíthet megállapítani a Parkinson-kór megjelenését már annak korai stádiumában is.

Több tartalom, a ma7 médiacsalád Instagram profilján.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »